Посольства України та Великої Британії провели в Ризі показ фільму «20 днів у Маріуполі»

Фото

Українські та британські дипломати в середу організували в історичному кінотеатрі Splendid Palace в центрі Риги показ оскароносного документального фільму «20 днів у Маріуполі».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Показ фільму відкрили посли України та Великобританії в Латвії Анатолій Куцевол і Пол Браммелл. Український дипломат, зокрема, зазначив, що цей документальний фільм, який отримав «Оскара», не лише твір мистецтва, а документований доказ того, як Росія свідомо вчиняє геноцид українського народу, коїть воєнні злочини та злочини проти людяності. Відповідно українці сьогодні продовжують боротьбу за мир і справедливість, щоб подібна трагедія не повторилася ніде у світі.

Як розповіли кореспонденту Укрінформу в Посольстві України, думка про необхідність показати цей фільм виникла внаслідок того, що останнім часом російська пропаганда поширює інформацію про будівництво, розгорнуте на території зруйнованого Маріуполя. При цьому замовчується те, як російська армія злочинно нищила це українське місто.

Своєю чергою до українських дипломатів звернулися їх колеги з Посольства Великої Британії. Вони також дійшли висновку про важливість показу цього фільму саме зараз.

Картина демонструвалася українською мовою з субтитрами латиською та англійською мовами. У заході взяли участь представники дипломатичного корпусу в Латвії, депутати латвійського Парламенту, латвійські та українські громадяни.

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» розповідає про облогу Маріуполя російськими військами в лютому-березні 2022 року, невдовзі після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Фільм зняла українська команда у складі воєнного кореспондента та відеооператора Associated Press Мстислава Чернова, фотографа Євгена Малолєтки та журналістки Василіси Степаненко. Він проливає світло на звірства, скоєні Росією, а також показує стійкість жителів міста в перші тижні вторгнення.

Цього року «20 днів у Маріуполі» отримав премію «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм», ставши першим українським фільмом, який переміг на престижній церемонії нагородження.

Фото: Олег Кудрін