В Естонії відкрили виставку «Мамо, я не хочу війни»

Фото

У День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у парламенті Естонії (Рійгікогу) у Таллінні відкрилася виставка «Мамо, я не хочу війни».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило посольство України в Естонії.

На виставці представлені малюнки, що зображують жахіття війни. Частина виставки – це малюнки польських дітей, які були створені у 1946 році та розповідають про їх переживання під час Другої світової війни та німецької окупації у 1939–1945 роках. Інша частина виставки показує малюнки українських дітей, які вони намалювали після 2022 року під час триваючої повномасштабної війни Росії проти України.

У церемонії відкриття виставки взяв участь президент Рійгікогу Естонської Республіки Лаурі Хуссар, посол України Максим Кононенко, представники дипломатичного корпусу та члени української громади.

Під час відкриття виставки посол Максим Кононенко зазначив: «Для мене виставка «Мамо, я не хочу війни!» саме про аналогії та про емпатію. Друга світова війна і російсько-українська війна відмінні: інший агресор, інша жертва, інші причини конфлікту, інший технологічний рівень взаємного знищення. Але що залишається однаковим – це зло, яке війна несе для простих людей, руйнуючи їхнє нормальне, щоденне життя… Діти з їхньою гіперчутливістю і безпосереднім сприйняттям стають першими жертвами війни. У них немає фільтрів. Війна в’їдається в їхню свідомість залишаючи незгладимі сліди. Польські діти несли ці рани і шрами через все своє життя. Українські діти також нестимуть їх до самої смерті».

Дипломат також наголосив, що основним уроком Другої світової війни є те, що злу, яку б форму воно не набрало, можна проставити лише єдність.

Виставка відкрита за сприяння Посольства США в Естонії та Посольства Республіки Польща в Естонії та у співпраці з Канцелярією Рійгікогу Естонії. Ознайомитися з експозицією можна до 14 червня у робочі дні з 10:00 до 16:00. Для того, щоб пройти до замку Тоомпеа, при собі необхідно мати документ, що засвідчує особу.

Нагадаємо, виставка польсько-українського архівного проєкту «Мамо, я не хочу війни» відбулася у Північно-східному університеті штату Іллінойс у Чикаго (США).