Світовий конгрес українців долучився до вшанування Дня пам’яті та перемоги над нацизмом

Світовий конгрес українців (СКУ) 8 травня, у річницю завершення Другої світової війни в Європі, разом з міжнародною спільнотою вшановує пам’ять мільйонів жертв і з подякою згадує усіх, хто віддав свої життя у боротьбі з нацистами.  

Як передає Укрінформ, про це СКУ повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

«Ми схиляємо наші голови, у тому числі, і перед понад 250 тисячами українців, які служили у збройних силах Польщі, Франції, Британії, США та Канади. Їхня мужність та жертва ніколи не будуть забуті», – йдеться в дописі.

У СКУ констатували, що закінчення Другої світової війни не принесло миру та свободи Україні, яка на наступні десятиліття опинилась в умовах радянсько-російського гноблення аж поки не утвердила свою незалежність у 1991 році.

«Сьогодні український народ знову захищає свої сім’ї від нової російської агресії. Ми засуджуємо геноцидну війну, яку веде Росія, причетність її народу до цих злочинів і спотворення російським керівництвом історії Другої світової війни. Росія цинічно виправдовує свою війну проти України денацифікацією, яка є всього лише прикриттям для реалізації в Україні етнічної чистки», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Вшановуючи усіх жертв та героїв Другої світової, СКУ закликає усі народи об’єднатись супроти зловісної сили російського шовінізму.

«Украй важливо, щоб міжнародне співтовариство діяло рішуче для демонтажу режиму Путіна та підтримки України задля відновлення її повного суверенітету. Перемогли нацизм – здолаємо і російський імперіалізм», – наголосив пан Ґрод.

Нагадаємо, цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.