У Молдові відбулася зустріч з міністром освіти та досліджень щодо викладання української мови

Фото

В Українському домі Національного конгресу українців Молдови (НКУМ) відбулася зустріч Асоціації викладачів української мови в Молдові з міністром освіти та досліджень Молдови Даном Перчун.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці НКУМ.

Зустріч відкрив лідер конгресу Дмитро Лєкарцев, який зазначив, що майже 7% населення Молдови на 2016 рік становлять етнічні українці. А педагоги зі свого боку озвучили, що одним із головних питань є впровадження стратегій інтеграції освіти дітей у місцях компактного проживання українців.

На зустрічі обговорювали низку питань: впровадження методики з набору учнів до 10 класів у ліцеях з вивченням рідної української мови, впровадження Навчального плану в навчальних закладах з російською мовою навчання для учнів української національності у 2024 – 2025 н.р., організацію і проведення республіканської олімпіади з української мови і літератури, рецензування підручників з української мови і літератури для учнів 1-9 класів, а також організацію перевезення та транспортування учнів у найближчі навчальні заклади з вивченням рідної української мови.

Міністр Дан Перчун розповів про програми, спрямовані на підтримку нацменшин у сфері освіти. Він підтримав педагогів у прагненні об’єднання національних груп і розробці єдиної концепції для розв'язання найважливіших стратегічних питань, а також ефективної протидії «руському миру». Домовились про співпрацю та підготовку вирішення більшості озвучених питань.

Крім того, міністр освіти та Асоціація викладачів української мови в Молдові домовилися зустрітися на марші вишиванок, який відбудеться вже у травні в Кишиневі.

Нагадаємо, у березні у гімназії імені Тараса Шевченка у Кишиневі відбулося відкриття освітнього дитячого центру «ДивоСвіт», програма навчання якого орієнтована на модель Нової української школи (НУШ) та готує дітей до вступу в перший клас.

Фото: Національний конгрес українців Молдови / Фейсбук