В Австрії українські дипломати та громада вшанували пам'ять жертв табору Маутгаузен

Фото

Посол України в Республіці Австрія Василь Химинець разом з колективом посольства, дипломатичним корпусом країни перебування, представниками духовенства та української громади взяв участь у щорічній церемонії вшанування пам’яті закатованих у таборі смерті Маутгаузен.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на " rel="nofollow" target="_blank">фейсбук-сторінці українського посольства.

«Біль, страждання та приниження, які колишні в’язні були змушені переносити, тут можна відчути на кожному кроці. Маутгаузен нагадує та застерігає, що демократія та свобода не є даністю. Її потрібно постійно захищати. Сьогодні ми також багато разів чули «Ніколи знову». Водночас, за кілька сотень кілометрів звідси розпалювач війни Путін підриває основи демократії», – заявив посол Химинець.

Він підкреслив, що Україна робить свій внесок у захист демократії та європейських цінностей, «але довготривалий мир та порядок ми можемо відновити лише спільно».

«Кожного разу, коли промовляються слова «Ніколи знову», вони мають бути наповнені конкретними змістом та вчинками. Російська загарбницька війна проти України демонструє, що зараз необхідніше ніж ніколи , щоб ми спільно виступали за свободу», – наголосив посол.

Під час пам’ятної церемонії українські вінки були традиційно покладені не лише до пам’ятника українським в’язням, але й до пам’ятників представникам інших народів.

Цьогорічна церемонії вшанування пам'яті жертв концентраційного табору «Маутгаузен», на яку з усього світу традиційно приїжджають численні міжнародні делегації, представники політики та громадськості, була присвячена темі «Право і справедливість». Загалом у пам’ятній церемонії взяли участь близько 9 тис. осіб. Офіційну Австрію на заході представляли федеральний президент Александер Ван дер Беллен та члени уряду і парламенту.

Цього року, як у два минулі роки, офіційна церемонія вшанування пам'яті жертв «Маутгаузена» пройшла без офіційних делегацій Російської Федерації та Республіки Білорусь. В Австрійському комітеті Маутгаузена пояснила незапрошення делегацій РФ та РБ тим, що, на тлі агресивної війни проти України, участь цих країн «була б несумісною з клятвою в‘язнів Маутгаузена, які вижили, та їхнім прагненням до миру та свободи».

Як повідомляв Укрінформ, щороку на території меморіального комплексу «Концтабір Маутгаузен» неподалік Лінца проходять заходи на вшанування річниці визволення концтабору американськими військами, яке відбулося у перші дні травня 1945 року. Традиційно участь у вшануванні пам'яті жертв нацистів беруть участь офіційні делегації з країн походження в’язнів, зокрема й українська.

«Маутгаузен» був єдиним концтабором на території Рейху, який за нацистською класифікацією належав до «категорії III», що означало «знищення через працю». Умови утримання тут були найтяжчими в системі нацистських концтаборів.

За час існування концтабору Маутгаузен через нього та його філії пройшло близько 200 тис. в'язнів 40 національностей, у т. ч. 8,5 тис. жінок. Серед арештантів були також діти й підлітки. Загалом у концтаборі «Маутгаузен» та його філіях з 1938 року і по 5 травня 1945 року загинуло близько 120 тис. осіб, у тому числі тисячі українців.

Як повідомляв Укрінформ, дипломати постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні та члени їх сімей вшанували 4 травня пам’ять загиблих українців та інших в’язнів концтабору «Ебензее», на місці якого зараз знаходиться меморіал у Верхній Австрії.

Фото: посольство України в Австрії / Фейсбук