Українська діаспора привітала зменшення присутності РФ на Південному Кавказі

Світовий конгрес українців (СКУ) привітав виведення російських військ з Азербайджану та початок згортання російської військової присутності у Вірменії, зауваживши, що обидві події знаменують різкий занепад політичного впливу і зменшення присутності Росії у регіоні, який століттями перебував у тіні її впливу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

СКУ також підтримує процес мирних перемовин, які тривають між Вірменією та Азербайджаном за міжнародного посередництва і мають на меті встановити довготривалий мир у регіоні.

«Де б воно не відбувалось, втручання Росії приносить лише страждання та нестабільність. Ми вітаємо занепад російського впливу на Південному Кавказі. З допомогою ЄС, США і Туреччини народи регіону мають можливість нарешті досягти сталого миру. Демократичні й суверенні Вірменія, Азербайджан та Грузія – критично важливі для безпеки Європи й України», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

У СКУ додали, що з кінця 1980-х років Кремль послідовно використовував етнічне розмаїття регіону і міжнаціональні непорозуміння на Південному Кавказі для розпалювання ненависті, напруги та збройних конфліктів. 

Нагадаємо, раніше у квітні Росія почала виводити з Карабаху, що перейшов під контроль Азербайджану, свій «миротворчий контингент».

«Російські миротворці» тимчасово розміщувались в Карабаху за підсумками тристоронньої заяви, підписаної 10 листопада 2020 року між лідерами Азербайджану, Росії та Вірменії.

23 квітня на кордоні між Азербайджанською Республікою та Республікою Вірменія відповідно до домовленостей щодо делімітації державного кордону в рамках робіт з уточнення координат на основі геодезичних вимірювань місцевості було встановлено перший прикордонний стовп.

Фото: apa.az