Зеленський нагородив митрополита Філадельфійського Бориса Ґудзяка хрестом Івана Мазепи

Фото

Президент України Володимир Зеленський 21 вересня під час візиту до США нагородив Архиєпископа Української греко-католицької церкви, митрополита Філадельфійського Бориса Ґудзяка Хрестом Івана Мазепи.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Філадельфійська Архиєпархія УГКЦ.

Церемонія нагородження осіб за «вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, популяризацію Української держави у світі» відбулася у в приміщенні Національного Архіву США у Вашингтоні.

Під час заходу Перша леді України Олена Зеленська зокрема зазначила: «Маю честь знати архиєпископа Бориса Ґудзяка особисто. Його знають тисячі українців – військові, переселенці та багато інших, кому він допомагає, а також молодь, яка завдяки йому отримує чудову освіту».

«Україна захищає цінності – такі як право на життя та особистість. Це не лише фізичні речі, а й нематеріальні цінності. Захисники України – дуже різні люди – різних поглядів, релігійних переконань, або ж взагалі нерелігійні. Проте всі вони чітко відчувають, що борються зі злом, із найгіршим, що може народитися в нутрі людини – свідомим намаганням вбити, знищити, захопити й зробити рабами. Тому це ще й духовна битва. Щиро дякую усім, хто бореться разом з нами у вимірі духовному та ціннісному», – наголосила пані Зеленська.

Читайте також: Українці з різних куточків США долучилися до V Всеамериканської молодіжної прощі
Хрест Івана Мазепи – державна нагорода України – відзнака Президента України, що встановлена для відзначення громадян за значний внесок у відродження національної культурно-мистецької, духовної, архітектурної, військово-історичної спадщини, заслуги у державотворчій, дипломатичній, гуманістичній, науковій, просвітницькій та благодійній діяльності.

Борис Ґудзяк народився 24 листопада 1960 року в м. Сиракузи (Нью-Йорк, США) в родині українських емігрантів родом із Львівщини.

Він є митрополитом Української греко-католицької церкви, головою Філадельфійської архиєпархії в США, громадським діячем, провідним науковцем у галузі церковної історії, президентом Українського католицького університету. У 2015 році став кавалером Ордену Почесного легіону.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський разом з Першою леді з 18 вересня перебувають із візитом у США.

Фото: Archeparchy of Philadelphia