Світовий конгрес українців вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар

Світовий конгрес українців (СКУ) разом з українською діаспорою приєднується до України та кримських татар у всьому світі у відзначенні роковин депортації кримськотатарського народу та закликає міжнародну спільноту підтримати визволення Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті СКУ.

У СКУ наголосили, що вільна і незалежна Україна неможлива без Криму. Російська військова агресія проти України розпочалась у 2014 році з півострова і має закінчитись його визволенням. Сьогодні мільйони кримчан різноманітного етнічного походження чекають на повернення України. Збройні Сили України відновлять справедливість та роботу міжнародного права, а також назавжди покладуть край залякуванню та стражданням кримськотатарського народу.

«Вічна пам’ять усім жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року! Вічна пам’ять усім жертвам російської геноцидної агресії проти України!», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, 18 травня в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв геноциду кримських татар.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року й тривала до початку червня.

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії) було депортовано 183 144 особи; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46% депортованих.

Депортація була одним із засобів «детатаризації» Криму. Іншими засобами були знищення культурних та історичних пам’яток, заміна історичних назв місцевостей новими на зразок «Совєтский», «Первомайск», «Красногвардейск» тощо. До Криму заселялися вихідці з Росії та інших республік. За повоєнний період кількість населення у Криму збільшилася майже в 10 разів.

У 2015 році Верховна Рада України визнала цей злочин комуністичного режиму геноцидом кримськотатарського народу.

З 2014 року, зазначив очільник МКІП, в результаті окупації Кримського півострова російське керівництво знову повернулося до переслідування, дискримінації та незаконного насильства проти кримськотатарського народу.