Президент СКУ закликав лідерів ЄС засудити спробу росії спотворити європейську історію

Президент Світового конгресу українців (СКУ) Павло Ґрод звернувся до лідерів Європейського союзу із закликом до інституцій та країн-членів ЄС дати відсіч російській пропаганді та спотворенню історичних фактів в часі наближення 9 травня.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в листі до Президента Європейської Ради Шарля Мішеля, Президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн та Президента Європейського Парламенту Роберти Мецоли, повідомляється на сайті СКУ.

«росія продовжує вести дезінформаційну війну в Європі та в усьому світі. Оскільки ми наближаємось до традиційних пам’ятних днів, які відзначаються в ЄС на початку травня, зокрема Дня перемоги над нацизмом в Європі та Дня Європи, ми просимо вас широко засудити спробу Росії спотворити європейську історію», – йдеться у зверненні.

У листі наголошується, що росія та її злочинне керівництво використовують спільну пам’ять про перемогу над нацизмом для «пропагування мілітаризму, відбілення жахливих злочинів радянського комунізму та виправдання геноцидної загарбницької війни проти України, а також гібридної війни проти європейських країн, яку вона веде сьогодні». 

Президент СКУ звернув увагу лідерів ЄС на один із головних інструментів російської  гібридної агресії – фінансовані та скоординовані російською державою кампанії, такі як «Безсмертний полк» та пропонує зупинити їх у країнах-членах ЄС. 

Крім того, у листі йдеться про важливість забезпечити притягнення до відповідальності винних у війні в Україні та заснувати Міжнародний трибунал з розслідування російських воєнних злочинів.

Нагадаємо, СКУ з урахуванням загроз та викликів, що виходять від російської політики, пропаганди та дезінформації, закликав зупинити російську кампанію «безсмертний полк», зокрема в державах-членах ЄС, а 9 травня оголосити Днем російської ганьби.