Українська діаспора звернулася до єпископів Португалії через візит представників УПЦ МП

Спілка українців у Португалії звернулася відкритим листом до Конференції єпископів Португалії у зв’язку з візитом до країни єпископів УПЦ московського патріархату.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив президент Спілки українців Португалії Павло Садоха.

«Використовуючи малу поінформованість західних суспільств про гібридні російські релігійні схеми в Україні, проросійські єпископи отримали матеріальну допомогу від Католицької церкви Португалії, як для потреб українців», – написав він.

Садоха наголосив, що єпископів УПЦ МП, які відвідали Португалію, супроводжував священник РПЦ в Португалії – Олександр Піскунов, який своєю чергою, є членом Координаційної ради російських співвітчизників і фундації «русский мир».

«Ми маємо інформацію, що місія єпископів УПЦ МП, які відвідали країни Європейського Союзу (ЄС), включно з митрополитом Мелетієм (Мелетій Єгоренко, – ред.), – вести «гібридну» пропаганду серед українських біженців, збирати інформацію про країни НАТО, та з інших питання, що цікавлять російську федерацію. Підтвердденням цього, був факт, що єпископів УПЦ МП, які перебували в Португалії супроводжував священник рпц – Олександр Піскунов, знаний в Португалії, як член Координаційної ради російських співвітчизників при посольстві рф», – йдеться в листі.

Спілка українців у Португалії висловила розуміння, що прийом єпископів УПЦ МП Католицькою церквою Португалії був актом «вітання з розпростертими обіймами», метою якого є допомогти та мінімізувати страждання українського народу, але водночас поінформувала, що, на жаль, назва «українська» не означає автоматично проукраїнський зміст і що воно часто використовується спеціальними програмами російського уряду для маскування цілей їхнього вторгнення в Україну.

Нагадаємо, українці й іранці провели навпроти посольства Ірану в Лісабоні акцію протесту проти постачання офіційним Іраном зброї, яку росія використовує у війні проти України.

Фото: Arquidiocese de Braga