У Стамбулі за підтримки Baykar Makina проходить табір для дітей вимушених переселенців з України

Фото

У Стамбулі розпочав роботу літній табір «Барвінок» з елементами української скаутської організації «Пласт» для дітей вимушених переселенців з України й учнів української суботньої школи, що діє при Українському товаристві взаємодопомоги в Стамбулі.

Як повідомляє власкор Укрінформу, у програмі заняття з української мови, численні майстер-класи, спортивні змагання та розваги.

«Цього літа ми проводимо табір «Барвінок» вдруге, а загалом – вчетверте. У ньому беруть участь загалом 140 дітей з різних куточків України, зокрема із Запоріжжя, Сєвєродонецька, Миколаєва, Дніпра, Харкова, Києва, Кривого Рогу, Одеси, Херсона, Чорнобаївки, а також невелика кількість учнів української суботньої школи, що діє при нашому товаристві», – розповіла Укрінформу очільниця Українського товариства взаємодопомоги в Стамбулі, організаторка табору Тетяна Фецан.

Почесним гостем на церемонії відкриття табору був генеральний директор компанії Baykar Makina Халюк Байрактар. У церемонії взяли участь Посол України в Туреччині Василь Боднар та Генеральний консул України в Стамбулі Роман Недільський. 

Табір «Барвінок у Стамбулі відбувається за підтримки компанія Baykar Makina, яка виробляє бойовий безпілотник Bayraktar TB2, що вже став символом українського спротиву російській агресії; Посольства України в Туреччині та Генерального консульства України в Стамбулі. Організовує табір Українське товариство взаємодопомоги в Стамбулі.

Від компанії Baykar Makina учасники табору отримали також особливий подарунок – екскурсію на завод компанії Baykar Makina у Стамбулі, де виробляють легендарні безпілотники. 

На знак вдячності підтримки України та українських дітей, що були вимушені покинути Батьківщину через війну рф проти України, генеральному директорові компанії Baykar Makina Халюку Байрактару подарували іменну джезву з тризубом, аналогічну тим, що в рамках благодійного проєкту Сoffee Care українського баристи Вадима Грановського у співпраці з СБУ, МЗС та Міністерством культури та інформаційної політики України, відправляють на фронт захисникам України.

«Табір проходить на базі 5-зіркового готелю в Стамбулі та має дуже насичену програму. Починаємо кожен день з руханки, збираємося на заняття з української мови, знайомимося з історією, культурою та традиціями України, маємо майстер-класи з танцю та співу, традиційної випічки, кулінарні майстер-класи, виготовлятимемо ляльки-мотанки, вже плели браслети в патріотичних кольорах. Щодня в таборі діє спортивна секція: діти грають у спортивні ігри, плавають, а ввечері танцюють на дискотеці», – розповіла Тетяна Фецан-Баштепе.

У організації дозвілля в ході табору вже вдруге допомагає турецька молодь з числа цьогорічних випускників і студентів відділення україністики Стамбульського університету, а також турецькі студенти, які до війни навчалися в Україні, а з її початком повернулися в Туреччину та стали волонтерами в різних проєктах з допомоги Україні.

«Діти у таборі організовані по куренях з «отаманом» - вихователем. Кожен курінь має свій девіз та, як показує практика, під кінець табору це вже не просто група, це вже дуже дружна команда однодумців, навіть, сім’я. Проведення таких таборів, особливо за кордоном, в умовах військової агресії рф проти України, – це потужна підтримка тих дітей, що були змушені виїхати з України, та наших діток з діаспори, безцінний досвід, знайомство, отримання знань та нових навичок в ігровій формі, патріотичне виховання молоді. Яскраві спогади залишаться з дітьми надовго, а то й не на все життя. Докладаємо всіх можливих зусиль, аби так і було», – сказала Тетяна Фецан.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня – 3 липня у Стамбулі відбувся перший у цьому році табір «Барвінок». Участь у ньому взяли 123 дитини, більшість з яких приїхали в Туреччину після початку війни зі східної та південної України.

Фото: Українське Товариство взаємодопомоги в Стамбулі та Тетяна Фецан