У Франції покажуть колекцію ляльок-мотанок, евакуйованих з Миколаєва

Фото

Цього тижня у Страсбурзі у Grande Salle de l'Aubette до Дня Європи відкривається виставка унікальної колекції ляльок-мотанок «Українські ляльки мандрують світом», евакуйованих з Миколаєва з-під російських бомбардувань.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила авторка проєкту «Ляльки в костюмах країн Європи», викладачка в українській школі «Еллісів» в Осло Ніна Хаген.

Вона зауважила, що ця виставка подорожувала містами України до лютого 2022 і пройшла кілька українських міст, таких як Черкаси, Київ, Чернівці та Ужгород. 24 лютого ляльки знаходились в місті Миколаєві, мистецька подорож була перервана злочинним вторгненням московитів на суверенну українську територію.

Майстриня Іванка Піняк, Франція

За словами Хаген, ляльки врятували родина Валентина Васильева. Чоловік пані Валентини – Андрій – ризикував своїм життям, поїхав спеціально до Миколаєва 300 км і під обстрілами в страху вивозив наші коробки з ляльками.

«Потім все надіслали з Миколаєва до м. Бремена, Німеччина, до народної майстрині Тетяни Золочевської, яка є організатором виставки; згодом – поштою до французького Ельзасу. Про меценатство та благодійництво. Тетяна Золочевська надає виставці фінансову допомогу з особистих коштів, сприяє розвитку лялькарства», – написала вона.

Над виставкою працювали страсбурзька асоціація PromoUkraïna разом з кураторкою виставки – майстринею з виготовлення традиційної народної ляльки-мотанки Іванкою Піняк, а також Aline Martin та її спільнотою A livre ouvert / ein offenes Buch.

Нагадаємо, міжнародну виставку «Українські ляльки мандрують світом», що є результатом міжнародного проєкту «Ляльки в костюмах країн Європи», планувалося відкрити у Миколаєві 1 березня 2022 року.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: Nina Hagen / Фейсбук