Президент СКУ взяв участь у панахиді зі вшанування жертв Голодомору у Канаді

Фото, відео

Президент Світового конґресу українців (СКУ) Павло Ґрод у День пам'яті жертв голодоморів взяв участь у панахиді по вшануванню жертв Голодомору-геноциду, організатором якої виступив Конґрес українців Канади, відділ Торонто.

Як передає Укрінформ, про це СКУ повідомив у Фейсбуці.

У своєму зверненні Ґрод від імені Світового Конгресу Українців, який представляє інтереси понад 20 мільйонів українців у понад 65 країнах за межами України, подякував усім, хто продовжує пам'ять та пізнавати світ трагедія та уроки Голодомору.

За його словами, Голодомор сьогодні має стільки ж актуальності для українців та світу, як і в 1932 році.  Так само як радянський лідер Йосип Сталін бачив в Україні екзистенційну загрозу, Володимир Путін бачить її сьогодні так само.

«Сталін розпочав свій напад на Україну, бо знав, що Україна стійка до централізованого правління, що українці прив'язані до своєї землі та своїх традицій, і що українці можуть кинути виклик більшовизму і навіть спричинити його крах. Сьогодні президент Росії Володимир Путін боїться долучення українців до своїх цінностей свободи, демократії та людської гідності. Насправді путінський режим, як і сталін, цинічно заперечує саме існування визначного українського народу. Оскільки Сталін боявся, що український націоналізм може звести радянський режим, Путін боїться, що успіх України як демократії, яка поважає гідність свого народу, може звести його власний режим, сучасну автократичну клептократію», – заявив Ґрод.

Президент СКУ нагадав, що Україна сьогодні перебуває під військовою, економічною та політичною атакою путінського режиму. Сьогодні Росія перекинула майже 100 тисяч військ на кордоні України, погрожуючи накинутися, як це було у 2014 році, окупувавши півострів Крим та частини сходу України.

«Ми закликаємо Канаду разом з міжнародною спільнотою надати необхідну підтримку, щоб допомогти Україні захиститися від військової агресії Росії та припинити етноцид проти українського народу», – заявив він.

Однак, зауважив Ґрод, на відміну від 1932 року, сьогодні Україна має добре організовану та впливову світову українську діаспору, сильних союзників у міжнародній спільноті та сучасне мотивоване військо.

«Світовий конґрес українців разом з нашими членськими організаціями та багатьма такими прихильниками, як Ви, продовжують виховувати та виступати за визнання Голодомору в столицях усього світу. Мені приємно, що нещодавно ми створили глобальну мережу нащадків Голодомору, яка продовжуватиме підвищувати обізнаність та нестиме полум'я пам'яті у всьому світі», – додав він.

Нагадаємо, на парламентському пагорбі в Оттаві пройшла церемонія вшанування пам'яті жертв Голодомору. Участь у церемонії взяли депутати від усіх партій, а також члени громади й дипломати. До присутніх звернулися також віцепрем’єр-міністр Канади Христя Фріланд та міністр у справах житла Ахмед Хусен.

Фото: СКУ