У Північній Македонії на фестивалі документального кіно відкрили українську програму

Фото

Посол України в Республіці Північна Македонія Наталія Задорожнюк 20 серпня з нагоди 30-ї річниці відновлення незалежності України відкрила українську програму в рамках відомого міжнародного кінофестивалю документальних фільмів MakeDox.

Про це Укрінформу повідомило Посольство України в Північній Македонії.

Унікальний захід, присвячений українському документальному кіно з метою популяризації українських традицій, культури та кінематографу в Північній Македонії, ініціювали Посольство України в Республіці Північна Македонія спільно з громадою українців імені Лесі Українки за організації MakeDox-Creative Documentary Film Festival.

«Ми щасливі, що маємо дуже хороші результати розвитку українсько-македонських відносин – активний політичний діалог, збільшення економічної співпраці, посилення співробітництва у сфері культури. І сьогоднішня подія є цьому підтвердженням. Українська документалістика дуже швидко розвивається. Вперше в дружній нам країні представлена така кількість документальних фільмів з України. Ці фільми є одними з найкращих не тільки в Україні, а й у світі. Впевнена, що під час презентації української документалістики, живого спілкування виникнуть нові цікаві ідеї щодо подальшого двостороннього співробітництва, реалізації нових спільних проектів. А, Посольство України, зі свого боку, максимально цьому сприятиме», – сказала Наталія Задорожнюк.

Українські режисери – Ганна Ярошевич, Зоя Лактіонова, Аліна Горлова, Оксана Карпович особисто взяли участь у фестивалі.

«Ніщо ніколи не замінить живого спілкування, живого обміну думками й емоціями, особливо в наш складний ковідний час, коли всі сфери життя обмежені», – підкреслила Посол.

У рамках української програми кінофестивалю було відкрито також виставку українських художників та майстринь, які проживають у Північній Македонії (Сніжана Мельник, Мар’яна Велковська, Тетяна Урбанович).

У посольстві додали, що до 30-ї річниці Незалежності України 13-16 серпня 2021 року в «Кінотеці Північної Македонії» було презентовано фільми відомого українського режисера Олександра Довженка.

Нагадаємо, посол України в Північній Македонії Наталія Задорожнюк провела зустріч з командиром Сергієм Холошенком і військовими українського контингенту KFOR НАТО, під час якої сторони обговорили плани щодо спільного відзначення 30-ої річниці незалежності України.