Центр української культури презентував в Таллінні проєкт «Пісня Діви Марії»

Фото

Наприкінці минулого тижня Центр української культури в Таллінні провів презентацію багатостороннього проєкту «Пісня Діви Марії», в якій взяли участь голова МВС Естонії Крістіан Яані та народна депутатка України Тетяна Циба.

Про це розказав кореспонденту Укрінформу керівник Центру Анатолій Лютюк.

«Ви, мабуть, знаєте, що одна з назв Естонії – Маар’ямаа, тобто «Земля діви Марії». В нашому центрі є капличка Діви Марії, покровительки Естонії. І ми багато уваги приділяємо темі захисту живого світу. Так з’явилася ідея створити спільними зусиллями народну книгу «Пісня Діви Марії», – пояснює Лютюк.

За його словами, створювана книга складатиметься з кількох частин. Спілка письменників Естонії вибере з естонської класики рядки про Діву Марію як покровительку Естонії. Відбір текстів до другої частини буде складнішим і довшим. Організатори проєкту звернуться до дітей з усіх 15 естонських повітів, щоб вони написали звернення до Діви Марії з проханням захистити якусь живу істоту, тварину, рослину, або ж – озеро, джерельце, узбережжя, гай, хутір.

«Наприклад, мешкає на острові Сааремаа хлопчик Калев. Він попросить Діву Марію взяти під захист рідний маленький хутір. А Вася з Нарви попросить захистити їжачків або інших тварин, які приходять у місто та ризикують там загинути. Планується, що буде приблизно по 10 історій з кожного повіту», – розказує Лютюк.

Читайте також: В Естонії відкрили етнографічну виставку з циклу заходів «Український дивосвіт»

Відібраний матеріал дбайливо ілюструватиметься. У підсумку буде в єдиному екземплярі надрукована книга за старими технологіями, з власноруч виготовленого паперу та на обладнанні, що є в Центрі української культури. Книга зберігатиметься в капличці Діви Марії. Для широкого загалу в Мережі буде викладений електронний варіант «Пісні Діви Марії».

Під час презентації керівник Спілки письменників Естонії Тііт Алексеєв зазначив, що щоденна молитва за природу Естонії українцями є найкращою подякою України Естонії за надану гуманітарну допомогу.

Як писав Укрінформ, у 2016-2018 рр. Центр української культури у Таллінні реалізував міжнародний соціальний проєкт «Книга Добра», в якому брали участь Міністерство культури Естонії, Міністерства закордонних справ України та Угорщини. Ексклюзивні екземпляри цієї книги, зокрема, були подаровані Папі Римському Франциску й архієпископу Константинополя та Вселенському патріарху Варфоломію.

Фото з Фейсбуку Василя Вишиванюка.