Українці у Фінляндії поширюють знання про писанки

Відео

Товариство українців у Фінляндії напередодні Великодня поширює у країні відеоінструкцію з виготовлення українського атрибута свята – писанок, додавши до нього свій розлогий коментар фінською мовою.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці Товариства українців у Фінляндії у Фейсбуці.

Зауважується, що у багатьох країнах і культурах на свято Великодня фарбують яйця, але в Україні цей процес перетворився у справжнє мистецтво. Зараз писанки пишуть на курячих, качиних, гусячих і навіть страусиних яйцях. Майстри відтворюють як традиційні розписи, так створюють і свої власні.

Читайте також: В Австралії популяризують українські писанки

«Кожен регіон виробив свої орнаменти та кольори для писанок. На розписаному яйці майстри зашифровують знаки й побажання. Наприклад, сонце і зірки – на здоров’я і довголіття. Символи води та землі – на багатство. Пташка чи квітка – це про кохання. Символічна жіноча фігура – на оберіг. Точні геометричні узори можуть чергуватися із плавними рослинними. Писанки – це ще й подарунок. Їх дарують друзям і коханим. Як побажання на щасливе життя», – йдеться в повідомленні.

У Товаристві нагадали, що писанки є в колекціях різних музеїв України. Наприклад, у київському Музеї Івана Гончара. А у місті Коломия, в Івано-Франківській області, є навіть Музей писанки.

Текст фінською мовою:

Pysanka-muna (рääsiäismuna) on yksi tärkeistä Pääsiäismerkkeistä. Monissa maissa väritetään tai koristetaan munat. Ukrainassa tämä prosessi on tullut taidoksi.

Jokaisella aluella on oma ornamentteja ja väriä pysanka-munille. Munien kuorilla maisterit värittävät salakielesenä merkkejä ja toivotuksia. Esimerkiksi, aurinko ja tähdet – terveyttä ja pitkäikää varten. Veden ja maan symboolit – rikkausta varten. Linttu tai kukka – rakkausmerkit. Symboollinen naisen hahmo – amulettia varten. On vuorotellen geometrisia ja sulavia kasvi- kuvioita. Pysanka-munat ovat myöskin lahjat. Lahoitetaan niitä rakkaalle sekä kaverille. Onnellista elämää varten.

Monissa museossa Ukrainassa esitellään pysanka-munia. Esimerkiksi, Kiovassa Ivan Honchar:n muoseossa. Ivano-Frankivsk:n aluella, Kolomyia kaupungissa on Pysanka-munamuoseo.

Nykyään pysanka-muniksi koristetään kanan-, ankan-, hanhin-, ja myöskin strutsin- munat. Maisterit toistavat perinteiset sekä luodavat omia värityksiä ja koristemaalauksia.

Oppia ukrainalaisen pysanka-munien taidetta on mahdollista jokaiselle! Ohjaus on videossa.

Video: Euromaidan Press

Teksti: Nataliya Teramae

Käännös suomeksi: Janna Pennanen-Yarovaya

Нагадаємо, Спілка українських освітян діаспори (СУОД) запросила охочих до участі у створенні слайд-шоу «Писанковий Всесвіт».