Українці діаспори розповіли, як готуються до президентських виборів 31 березня

Фото, відео

Українці за кордоном докладають значних зусиль, щоб їх голос почули, і не ставляться до свого права участі в українській демократії легковажно.

Про підготовку до презмдентських виборів 31 березня українці діаспори розповіли Голосу Америки.

«Наприклад, засідання української виборчої комісії на дільниці в Нью-Йорку затягуються до ранку, в Чилі на цих виборах українці голосуватимуть вперше, в Канаді активно залучають українців-волонтерів для допомоги на виборах, а в Австралії - сподіваються на можливість голосування для тих, хто проживає поза столицею», - йдеться у публікації.

Зазначається, що за офіційними даними Міністерства соціальної політики України, за межами України на постійній основі працює 3,2 млн громадян України, а ще 7-9 млн перебувають за кордоном на тимчасовій основі. Справжня кількість може виявитись набагато вищою, кажуть експерти. Про це свідчать і значні перекази з-за кордону до України, обсяг яких, за оцінками Світового банку, перевищив 10% ВВП.

Нью-Йорк завжди був зразковою дільницею

Вибори на дільниці у Нью-Йорку завжди проводились на високому професійному рівні, стверджує член виборчої комісії Ірина Мазур. "Ми розуміємо, що ми є зразкова дільниця. Ми розуміємо, що на нас дивиться весь світ, і ми завжди були зразковою дільницею. МЗС нас завжди відзначало, що робота завжди була проведена бездоганно", - говорить вона.

Комісія важко працює, і засідання тривають до пізньої ночі. Такий напружений графік на цих виборах не є виключенням. Ірина, яка працювала на добровільних засадах на двох минулих виборах, присвятила їм загалом 500 робочих годин свого часу. "А працює ціла команда в 19 людей плюс волонтери", - додає активістка.

Обсяг роботи на закордонних дільницях великий, адже кількість виборців на одній дільниці за кордоном може набагато переважати середньостатистичні в Україні. Так, наприклад, кількість виборців-українців, закріплених за дільницею у Сан-Франциско становить декілька десятків тисяч, що набагато перевищує розмір середньостатистичної виборчої дільниці на території України.

Робота в Комісії вимагає знання законодавства і діловодства. Цього року, вже на стадії формування виборчих комісії в Нью-Йорку, серед керівництва комісії відбулись зміни, які мало оперативно зареєструвати ЦВК, щоб комісія могла продовжити роботу.

Ледь розпочавши роботу, комісія вже змога виявити помилку у іменних запрошеннях, які надіслало МЗС і вчасно виправити її, говорить Ірина. Так, попередній список виборців станом на 14 березня мав 11 135 виборців, а кількість іменних запрошень виявилась на декілька тисяч більшою. Розбіжність могла бути пов'язана з використанням застарілої інформації. Виборча комісія відмовилась прийняти ці запрошення, МЗС їх передрукувало і доставило до Нью-Йорка за лічені дні. "Ми зловили цей момент і вчасно виправили. МЗС вчасно прореагував", - відзначає Ірина.

Процес голосування, загалом, надзвичайно архаїчний, говорить волонтерка, і щоб забезпечити конституційне право голосу, треба додати гнучкості системі . Так, розсилка запрошень поштою є трудомісткою і витратною для українського бюджету. Розсилка кожного такого запрошення коштує півдолара США для українського бюджету плюс конверт, зауважує Ірина.

Ірина підтримує законопроект 10053, який зараз знаходиться на розгляді комітетів Верховної Ради і передбачає більше можливостей для використання електронного документообігу при організації виборів за кордоном.

Однак активності народних депутатів стосовно законопроекту немає, нарікає Мазур. "Вони згадують, що ми є громадянами України, коли їм потрібна допомога, або коли вони приїздять до Вашингтона", - каже Ірина.

Ці вибори – історичні для українців у Чилі

"Вибори Президента України в Чилі відбуватимуться вперше в історії, - говорить Оксана Тунська, українка, що проживає в Чилі і бере активну участь в організації виборчого процесу.

Цей факт вже сам собою є величезним досягненням, адже раніше українці мусили летіти у посольство у Буенос-Айресі в Аргентині, що надзвичайно розмотивовувало навіть політично активних громадян, розповідає Оксана.

Для українців у Чилі участь у виборах президента України не є побіжним питанням, переконана активістка. "Судячи з кількості питань українців у соцмережевій групі "Українці у Чилі", можливість участі у виборах Президента України має не "прохідне" значення, люди запитують, як зареєструватися тощо та отримують детальні відповіді», - каже Оксана.

Українці мають достатньо інформації для виборів. «У березні 2018 року у Чилі було інавгуровано Дипломатичну Місію України в Республіці Чилі, яка ефективно виконує функцію інформаційного та довідкового центру для громадян України як у консульських питаннях, так і в усіх інших, які мають стосунок до дотримання прав і обов'язків громадян, зокрема у тому, що стосується виборів», - стверджує Тунська.

Найбільше українців в Чилі проживає біля Сантьяго та околицях, і вони матимуть змогу проголосувати, вважає Оксана, адже для того, щоб взяти участь у голосуванні потрібно прибути на дільницю особисто.

Чилі - витягнута у довжину країна, відстань між найпівнічнішою та найпівденнішою точками якої складає близько 4 300 км. «Дипломатична місія наразі не має представництв у інших регіонах країни. Та й чисельність українців у Чилі не є такою значною, як, скажімо, а Аргентині", - зауважує активістка.

Про вдосконалення виборчого процесу, Оксана, яка була спостерігачем на двох президентських виборах в Чилі, говорить, що найбільшим її враженням після спостереження за двома виборами президента Чилі, було те, наскільки швидко та ефективно проводився процес перерахунку голосів. «Чилійці знали результат уже в день проведення виборів", - зазначила Оксана.

Канада: українські волонтери завжди активно долучаються до організації виборів

Загалом, єдине, що може викликати складнощі в процесі голосування українців в Канаді – це необхідність завчасно стати на консульський облік, аби бути включеним у список виборців по закордонному окрузі. Про це розповідає Святослав Поляков, колишній член виборчої комісії по закордонному виборчому округу в місті Торонто, українець, який проживає в Канаді.

"У Канаді можна проголосувати у трьох містах - Оттаві, Торонто та Едмонтоні. Якщо виборець перебуває за межами провінцій Онтаріо та Альберта, то поїздка на виборчу дільницю може бути досить тривалою - сотні або навіть тисячі кілометрів", - пояснює він.

"На цих виборах, як і на попередніх, вичерпну інформацію щодо виборів розміщено на сайті Генерального Консульства України в Канаді і, як завжди, серед українців в Канаді досить велика кількість волонтерів, які готові бути як членами виборчої комісії, так і просто допомогти у день виборів", - розповідає Святослав.

З особистого досвіду роботи на виборах в Канаді він зазначає, що система працює нормально.

В Австралії важко дістатись до голосування, а інформування часто недостатнє - українка з Сіднею

"У нас одна виборча дільниця на всю Австралію", - говорить Наталія Шкнеєва, яка нещодавно переїхала до Сіднея в Австралії.

На думку Наталії, інформування українців в Австралії є досить заплутаним. "Наприклад, на сайті МЗС вказано, що, для того щоб проголосувати, треба подати заяву на зміну виборчої адреси. В дійсності ж це виявилося не обов'язковим", - говорить вона.

"Я вже планувала поїздку у столицю Австралії Канберру (не хотілось чомусь слати поштою, бо маю лише один закордонний паспорт і у разі втрати, мала б купу проблем), аж зовсім випадково через Facebook дізналася, що консул і посол будуть у Сіднеї - жодного повідомлення на сайті посольства не було, написали тільки, що того дня прийому не буде», - розповідає Наталія.

Вона всі документи подавала у Сіднеї у почесному консульстві. «На прийомі у консула з'ясувалося, що через те, що я стаю на консульський облік, заяву подавати на зміну виборчої адреси не потрібно (про це жодного слова на сайті)», - каже українка.

До того ж, Австралія – дуже велика країна, і внутрішній переліт, наприклад, з Перта до Канберри коштує приблизно 800 AUD на одну людину. «І це не враховуючи інших витрат",- пояснює Наталія.

Вона підтримує законодавчу ініціативу, яку зараз розглядає Верховна Рада України і яка б полегшила можливість голосування українців. "Сподіваюсь на нове законодавство, хоча б до парламентських виборів, щоб полегшити процес голосування в Австралії", - говорить українка.

Наталія також виступає за також відкриття тимчасових виборчих дільниць. Наявність тимчасових виборчих дільниць у Мельбурні та Сіднеї, на її думку, підвищила б рівень активності виборців.

Фото, відео: сайт Голосу Америки