У Болгарії організували флешмоб на підтримку Романа Сущенка

Фото

Українська громада у Софії організувала флешмоб на підтримку протиправно ув’язненого у Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомляється на ukrpressbg.com.

«У болгарській столиці місцева українська громада організувала флешмоб на підтримку політв’язня Романа Сущенка. Активісти товариства «Мати-Україна» вимагали негайно звільнити пана Романа, якому цього року виповниться 50 років, та інших наших співвітчизників, яких російська влада арештувала й засудила до різних строків ув’язнення», - йдеться у повідомленні.

Лідер «Мати-України» Олена Коцева нагадала, що наразі у Росії за ґратами перебуває понад 80 наших земляків. «Їх утримують там незаконно, за надуманими «злочинами». Тому ми вимагаємо негайно випустити на волю разом з паном Романом й решту українських громадян: Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Павла Гриба, Казима Аметова, Асана Чапух, Бекіра Дегерменджі, Ремзі Меметова, Нурі Примова, наших моряків та інших», - зазначила Олена Коцева.

Зазначається, що українська діаспора в Болгарії активно підтримує усі ініціативи, організовані Світовим конгресом українців чи громадянським суспільством України, які скеровані проти агресії Росії в Україні та на підтримку і звільнення українських політичних в’язнів.

Як відомо, 8 лютого Роману Сущенку виповниться 50 років. Вже третій рік поспіль він проводить свій день народження у російській в’язниці.

Планується, що в цей день українського політв'язня відвідає лише громадський захисник Марк Фейгін. Він передасть Сущенку вітання від колег, друзів, близьких, а також розповість про новини.

Громадська організація "Всесвітній рух патріотів України" 8 лютого розпочинає черговий міжнародний флешмоб на підтримку протиправно ув’язненого у Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка.  "Просимо підтримати Романа та усіх політичних в'язнів Кремля у рамках всесвітньої акції. Пишіть листи, слова підтримки, вітання Роману, зробіть фото із його плакатом. Поширюйте це у соціальних мережах та медіа", - закликала керівник організації фон Бург, підкресливши, що "для Романа, його рідних, близьких та колег це є дуже важливо".

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, з порушенням міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України в Москві, що Сущенка етапували в колонію №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Фото: Укрінформ та ukrpressbg.com