Майже 100-тисячна українська громада Іспанії святкує своє 15-річчя

Фото

Станом на початок 2017 року в Іспанії проживає 97 тисяч уродженців України, з них 6 тисяч – з іспанським громадянством.

Про це свідчать дані Іспанського національного інституту статистики, які озвучили у Валенсії на святкуванні 15-річчя української громади та 25-річчя встановлення дипвідносин між Україною та Іспанією.

“Коли в 1998-му році на саміті в Мадриді президент Кучма підписав Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО, в Іспанії проживало лише близько півтисячі українців. У 2001 році українців в Іспанії налічувалося вже 10 тисяч, у 2002-му – 25 тисяч, у 2003-му – 42 тисячі. Тоді розпочалося гуртування в асоціації громади”, – розповіли ведучі святкового заходу Ольга Війтів та Андрій Якубув.

Читайте також: Іспанський вектор України: 25 років дружби

Крім цього, за останнє десятиліття, в Іспанії народилося близько 15-ти тисяч дітей, в яких хоча б один з батьків – українець.

Згідно зі статистикою іспанської сторони, близько половини українців проживає на території країни у Каталонії, Валенсії та на Балеарських островах.

“Українська громада є тим місточком, який об’єднує дві країни – саме через нашу громаду іспанці краще пізнають та розуміють Україну, її культуру”, – сказала у своєму вітальному слові Генеральний консул України в Барселоні Оксана Драмарецька.

Святкові дати відзначили концертом зіркового дуету Іво Бобула та Анастасії Лавриненко, виступами учнів української суботньої школи та учасниками церковного хору УГКЦ у Валенсії.

“15 років – багато це чи мало? Для історії – небагато, але за життя – це значний час”, - звернувся народний артист України Іво Бобул до майже півтори тисячі глядачів у концертному залі.

Урочистість, організована головою Федерації українських асоціацій Іспанії Михайлом Петруняком, відбулася 8 жовтня, за підтримки МЗС України та Товариства “Україна-Світ”.

Після концерту святкування продовжилося спільним пригощанням, народними гуляннями, розіграшем квитка від Міжнародних авіаліній України.

Зазначимо, що цьогоріч також виповнюється 35-річчя встановлення побратимства між містами Валенсія та Одеса.

Фото Олексія Смагіна