Українка отримала престижну математичну премію від індійського університету

Українська вчена Марина В’язовська, яка працює у Швейцарському федеральному технологічному інституті, отримала одну з найпрестижніших математичних премій світу – "Премію Салема 2016".

Присудження нагород відбувалося цьогоріч в січні, повідомляє "Голос Америки" з посиланням на індійські видання "The Hindu" та "The New Indian Express". 

"Українка Марина В’язовська зі Швейцарського федерального технологічного інституту, Лозанна, Швейцарія буде удостоєна премії SASTRA Ramanujan Prize 2017 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що український математик розв'язала задачу, над вирішенням якої вчені працювали кілька століть.

Сама Марина В’язовська народилася в Києві, де здобула ступінь бакалавра математики. Над дипломом магістра вона працювала в Німеччині. 

За інформацією видань, премію вручатимуть 21-22 грудня 2017 року на Міжнародній конференції з теорії чисел в університеті SASTRA в Кумбаконамі (Індія). Її розмір становить 10 тисяч доларів.

Премію індійського університету SASTRA Ramanujan Prize заснували в 2005 році і щорічно присуджують за внесок математиків у галузі, якими цікавився науковець з Індії Срініваса Рамануджан. Її присуджують фахівцям до 32 років, мотивуючи це тим, що Рамануджан зміг представити свої розробки до цього віку, зазначають газети.