Унікальний проект українця може стати рішенням житлової проблеми Г’юстона

Фото

Американець українського походження Нестор Топчій заснував проект HIVE («Вулик»), метою якого є сворення доступного житла і робочих місць для місцевої громади з допомогою контейнерів для перевезення. 

Про це повідомляє "Голос Америки"

На фоні найпотужнішого урагану в штаті Техас за більш ніж 50 років, який знищив близько ста тисяч будинків, майже половину з яких припадає на Г’юстон, задум скульптора і художника Нестора Топчія набуває особливої актуальності, йдеться у публікації.

"44 будівлі, кожна з яких складається з 11-ти вантажних контейнерів висотою 3 або 4 поверхи, де перший рівень використано в комерційних цілях, а наступні – для проживання, оточують внутрішню структуру, зроблену у вигляді півкулі, де ще 148 квартир, доступних, серед іншого, для людей, які пересуваються на інвалідних візках – саме таким є бачення гігантського «Вулика», з якого починався проект", - зазначає "Голос Америки".

Як зазначається, «Вулик» мав би стати центром підприємництва та культурного життя. У його просторах знайдуть місце офіси, студії, магазини, ресторани, заклади відпочинку. Крім того, проект, побудований на основі вторинного використання вантажних контейнерів, пропонуватиме доступне житло.

Ідея створення «Вулика» виникла в 54-річного Нестора Топчія, коли він побачив ряди вантажних контейнерів, складених один на один, у судноплавному каналі Г’юстона. 

Зараз один із аспектів проекту реалізується у дворі художника в малому масштабі. Крім того, йде робота над окремим утворенням з 23 контейнерів серед лісу, де нема води чи електрики. За задумом пана Топчія, тут можна буде проводити весільні церемонії чи влаштовувати сімейний табір.

Повідомляється, що вартість реалізації проекту – близько 25 мільйонів доларів.

"У команді, що працює над розробкою концепції «Вулика», багато експертів із різних сфер – архітектури, ландшафту, розвитку, збору коштів, бізнесмени та фінансисти, що мають досвід роботи в масштабних проектах. Деякі люди роблять свій внесок і відходять, інші долучаються", - йдеться у повідомленні.

Автор проекту зазначає, що після урагану "Ірма", на фоні того, що люди втратили своє житло, може зрости інтерес до проекту «Вулик», насамперед у тих, хто намагається берегти природні ресурси.

Фото Голос Америки