Польська влада вирішила створити реєстр осіб інших національностей

Влада Західнопомороського воєводства Польщі (північний захід країни) зобов'язала представників місцевих органів влади зібрати загальні статистичні дані про присутність у кожному населеному пункті громадян інших країн та польських громадян інших національностей.

Такі дії, ініційовані Міністерством національної оборони (МНО) РП, викликали занепокоєння в опозиції, багатьох представників експертного середовища і стали предметом обговорення у місцевих ЗМІ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

Зокрема, у МНО наголосили, що місцеві адміністрації та воєводи "зобов'язані циклічно збирати дані про польських громадян і громадян інших національностей" відповідно до закону про кризове реагування.

“Здійснюваний аналіз допомагає контролювати і координувати дії, які ведуться у випадку появи можливих кризових ситуацій і ситуацій вищої необхідності. Вони стосуються ряду питань у сфері військової та внутрішньої безпеки, економічної проблематики, інформаційного середовища та кібербезпеки, а також соціальних та демографічних процесів”, - заявили у міністерстві.

Як підкреслили у МНО, питання захисту польських громадян іншої національності є “у сфері особливого зацікавлення органів держави” з огляду на потенційні загрози у регіонах, де можуть виникнути конфліктні чи кризові ситуації.

Натомість опозиційні політики вважають, що це може бути підставою для дискримінації за національною ознакою і підбурювання ксенофобських настроїв у польському суспільстві. Депутати опозиційної “Громадянської платформи” (РО) з цього приводу написали листа до глави уряду Беати Шидло, в якому просять пояснити, для чого створюються реєстри іноземців.

“Ми написали запит пані прем'єрці, оскільки хочемо з'ясувати, на якій підставі це відбувається і чи це не є приводом для дискримінації. Це викликає у нас занепокоєння, оскільки скидається на продовження політики залякування. РiS (правляча партія “Право і Справедливість” - ред.) ставить знак рівності між біженцями і терористами і наразі намагається ідентифікувати людей, що суперечить польському законодавству”, - сказав Укрінформу один з авторів листа депутат Сейму від РО Рафал Тшасковський.

Водночас Тшасковський висловив думку, що створення цього реєстру навряд чи спрямоване проти українців, яких є найбільше серед іноземців в РП, але це може викликати занепокоєння.

“Такі рухи можуть викликати занепокоєння і спричинити зростання ксенофобських настроїв”, - констатував депутат РО.

Представники нацменшин, які є громадянами Польщі, також занепокоєні нововведенням. У коментарях польським ЗМІ вони зазначають, що за Конституцією мають такі самі права, як і інші громадяни країни і не хочуть, щоб їх влада ділила і зараховувала до якихось груп ризику.

Польща належить до активних противників прийому біженців з півдня. На думку Варшави, гуманітарну допомогу біженцям потрібно надавати поблизу місць конфліктів.

На сьогодні у Польщі проживає і працює до мільйона українців.

Юрій Банахевич, ВАРШАВА. 30 травня 2017 року.