Активісти просять підтримати петицію щодо заборони російської музики та кіно в Україні

За чотири дні петиція "Закрити український ефір для відео- і аудіо-товарів РФ!" до Президента України Петра Порошенка зібрала близько 3000 підписів. Це приблизно 10% від необхідних 25 тисяч.

Про це йдеться в тексті електронної петиції до глави держави, опублікованої 28 січня.

"Ми вимагаємо від президента в інтересах Національної безпеки та на підтримку економічних санкцій проти Московії ініціювати заборону імпорту будь-якої відео- та аудіопродукції, виготовленої на території Російської Федерації чи російськими компаніями, а також заборону трансляції цієї продукції в українському теле- та радіоефірі", - йдеться у документі.

Зазначається, що збір підписів під електронною петицією триватиме до 28 квітня. Саме тоді спливає 90-денний термін, відведений форматом для народних звернень до першої особи країни.

На переконання активістів, "Росія веде проти України так звану «гібридну війну», в якій пропагандистсько-інформаційна складова вкрай важлива. Майже вся медіа-продукція, яка створювалася і створюється зараз в Російській Федерації, несе елементи прихованої або відкритої пропаганди... Стратегія заборони окремих фільмів, акторів і телеканалів виявилася недостатньо ефективною. Необхідно повністю заборонити в українському ефірі трансляцію аудіо- та відеопродукції виробництва РФ".

Окрім цього, організатори петиції і економічний вимір даного питання. "Масовий продаж медіа-продукції в Україну не лише приносить Москві надприбутки, але й пригнічує нормальний розвиток українського медіа-виробництва", - зазначають вони.

Нагадаємо, 28 січня в Києві пройшла прес-конференція за участю українських музикантів і літераторів, які підтримали ініціативу. Серед них були учасник групи "Kozak System" Іван Леньо, лідер гурту "ВВ" Олег Скрипка, книговидавці та письменники брати Капранови та інші.