Роботи з демонтажу каплички-МАФа коштували понад ₴770 тисяч

Роботи з демонтажу незаконно збудованої громадою УПЦ МП біля Національного музею історії України каплички-МАФа коштували 772 000 гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

«За інформацією Національного музею історії України, загалом музей отримав 2266 донатів на загальну суму 870 627,06 грн. За попередньою оцінкою, роботи з демонтажу коштували 772 000 грн. Цю суму Музей передав будівельному підрозділу інвестиційної компанії Inzhur. Засновник і виконавчий директор цієї компанії Андрій Журжій одразу запропонував передати ці гроші на допомогу військовим», - ідеться у повідомленні.

Зрештою компанія перерахувала 1 млн грн Фонду компетентної допомоги «Повернись живим». Цей донат фонд спрямує на школу з підготовки спеціалістів безпілотних авіаційних комплексів «Ятаган» – проєкт, який «Повернись живим» реалізує спільно з «ПриватБанком».

Читайте також: Кошти, зібрані на демонтаж «храму-МАФу», підрядник передасть на потреби ЗСУ

Близько 100 000 грн, які залишилися після зборів, використали на те, щоб захистити звільнену територію від можливих зазіхань.

«Загалом на це витрачено 95 315 грн. Паркан коштував 40 642 грн, банери з інформацією про артефакти, пов’язані з Десятинною церквою, – 18 900 грн, решту грошей використали на кріплення і монтаж. Наразі у музею залишилося 3312,07 грн, зібраних під час кампанії, які він планує витратити на рекультивацію території», - зазначили у МКІП.

Встановлені конструкції будуть потрібні й для того, щоб убезпечити відвідувачів, коли музей зможе почати археологічні дослідження цієї території. Саме цю ділянку досі не вивчали археологи.

Читайте також: Демонтаж каплиці-МАФу «МП»: Україна перемогла патріарха Кирила

Як повідомлялося, у Києві вночі 17 травня знесли «храм-МАФ» УПЦ МП у буферній зоні ЮНЕСКО, біля Національного музею історії України. Цю будівлю, що складалася з трьох кіосків по 20 м кв, всупереч законодавству самочинно звела релігійна громада УПЦ МП на території Національного музею історії України в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра».

Зведення споруди відбулося з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ, а також без дозволів Міністерства культури та інформаційної політики.

Фото: МКІП