У Відні відбудеться постановка опери Бортнянського, яка вважалася втраченою

Фото

Оркестр Віденської академії планує поставити у 2025 році оперу "Креонт" українського композитора Дмитра Бортнянського, яка тривалий час вважалася загубленою і нещодавно була віднайдена в одній з бібліотек Лісабона.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це було повідомлено під час заходу у Відні "Віднайдення барокової спадщини: знайомство з українським композитором Дмитром Бортнянським".

"Дмитро Бортнянський – великий українець, який зробив важливий внесок у європейську музичну спадщину та займав вагоме місце на музичній сцені Європи. Тоді він був більш відомим і знаменитим, ніж зараз, коли його, як мені видається, ще не цінують тою мірою, як він заслуговує. І тому сьогоднішня дискусія є важливою в тому плані, щоб дізнатися більше нових деталей та фактів про життя і творчість Бортнянського", – зазначив у вступному слові посол України в Австрії Василь Химинець.

Інформаційним приводом події стало віднайдення партитури опери "Креонт" Бортнянського, заснованої на античній історії про царя Фів. Тривалий час вона вважалася загубленою, аж допоки нещодавно її не знайшли в одній з бібліотек Лісабону. Надалі ця партитура була відреставрована та видана за підтримки Офісу Україна-Австрія при міністерстві закордонних справ Австрії, який був створений у березні 2022 року з метою підтримки української культури та мистецтва в Австрії та представлення України як незалежної культурної нації.

"Ми, австрійці, не так багато знаємо про українське мистецтво та історію культури. Також у Європі ми порівняно мало знаємо, хоча Україна, історія українського мистецтва та культури є дуже важливою частиною європейської історії мистецтва та культури. … Занадто довго історія українського мистецтва та культури була затьмарена російським культурним імперіалізмом. Багато імен українських митців та культурних творців нам зовсім невідомі. Ми тільки зараз відкриваємо для себе багатьох митців, у тому числі таких як бароковий композитор Бортнянський", - зазначив керівник Офісу Україна-Австрія при МЗС Австрії Андреас Веннінгер.

Під час заходу відбулася панельна дискусія про творчість композитора за участі експертки з української барокової музики, програмної директорки Open Opera Ukraine Анни Гадецької, культурної менеджерки та засновниці фестивалю української культури в Австрії UStream Олександри Саєнко і концертмейстера, соліста оркестру Віденської академії Іллі Короля.

Останній, зокрема, розповів про плани поставити віднайдену оперу Бортнянського у Відні. У коментарі кореспонденту Укрінформу Король зазначив, що наразі ще немає якихось фіксованих домовленостей з конкретним оперним театром, і пошуки партнерів та спонсорів тривають. "Ми не хочемо робити одну виставу, оскільки знімати театр для неї однієї немає сенсу – треба багато грошей на солістів, оркестр, декорації, костюми тощо. Тому ми розмовляємо з оперними театрами та фестивалями, які можуть стати нашими партнерами, з тим, щоб поставити все це на ноги та зробити, наприклад, десять вистав. Наші плани – реалізувати все це вже у наступному сезоні 2025 року", - повідомив Король.

За його словами, грати "Креонт" буде оркестр Віденської академії, де також працюють багато українських музикантів. Крім того, частково українці будуть і серед співаків, також планується залучити "парочку місцевих австрійських зірок".

Читайте також: В Амстердамі відбувся другий Форум української громади в Нідерландах

Завершився захід презентацією арії з опери "Креонт" у виконанні оперної співачки Олени Лезер.

Подія проводилася Українським інститутом за підтримки посольства України в Республіці Австрія, Офісу Україна-Австрія при міністерстві закордонних справ Австрії та інформаційного партнера UStream.

Дмитро Бортнянський – композитор, диригент і педагог XVIII-XIX ст. Народжений в Україні композитор за підтримки Бальдассаре Ґалуппі навчався 10 років в Італії, де засвоїв найновіші музичні тенденції. Саме тому його творчість органічно поєднує у собі західноєвропейські риси та українську автентику.