Держкіно закликає українську та міжнародну спільноту припинити будь-яку співпрацю з Росією

Державне агентство України з питань кіно звернулося із закликом до української та міжнародної спільноти припинити будь-яку співпрацю з російськими та афілійованими ними компаніями.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Держкіно.

«Державне агентство України з питань кіно закликає міжнародну та українську спільноту припинити будь-яку співпрацю з російськими та афілійованими ним компаніями. Просимо міжнародних дистриб'юторів та продюсерів напряму співпрацювати з українськими компаніями», - ідеться у повідомлені.

Російські посередники, які маскують своє походження, досі присутні на українському кіноринку. Вони обстоюють інтереси країни-агресора, що призводить до наповнення державного бюджету РФ та фінансування тероризму, вчиненого щодо України, ідеться в документі.

Як зазначається, відповідно до ст. 15 Закону України «Про кінематографію» та постанови Кабінету Міністрів від 10 жовтня 2023 року №1069 «Деякі питання функціонування Державного реєстру фільмів» Держкіно може прийняти рішення про відмову у внесенні фільму до Державного реєстру фільмів у разі встановлення факту співпраці учасників фільму з Росією.

Читайте також: В український прокат вийшов фільм «Будинок «Слово». Нескінченний роман»

Держкіно як орган державної влади не може допустити будь-якого фінансування РФ, адже вважає співпрацю з російськими дистриб'юторами та їх афілійованими компаніями порушенням чинного законодавства та питанням національної безпеки України.

Також наголошується, що в умовах збройної агресії Росії проти України будь-яка співпраця українських учасників медійного ринку - дистриб'юторських компаній, онлайн-платформ, кінотеатрів, каналів телебачення з компаніями, які є кінцевими бенефіціарами бізнесу на території Росії, є незаконною.

Як повідомляв Укрінформ, в Американському павільйоні Каннського фестивалю кіномитці обговорили питання підтримки української кіноіндустрії та виробництва фільмів під час повномасштабного вторгнення РФ.