Росіяни хочуть знищити свідчення існування українців і через культуру - лідерка гурту «Крихітка»

Відео

Попит на українську музику зараз величезний, і українські гурти активно займають звільнений росіянами простір, але музиканти не захищені бронюванням через відсутність прозорих правил.

Про труднощі, з якими під час війни зіштовхуються люди мистецтва, українські співаки й музиканти, розповіла лідерка гурту “Крихітка”, громадська діячка Саша Кольцова в черговому випуску проєкту “Самохвалов запитує”.

“Українці стали значно менше слухати російську музику. І ті десятиліття, які були фактично вкрадені в нас російською музикою, вони повертаються шаленим вибухом якісної української музики ”, – зазначає вокалістка.

“Це прозвучить, можливо, занадто штучно, але зараз потрібно займатися культурою, – наголошує співачка. – Росіяни дуже сильно хочуть знищити свідчення того, що українці існують, а свідчення того, що українці існують – це культура”.

За словами Кольцової, зараз неможливо виступати з концертами, бо немає прозорих правил. З одного боку люди бояться відвідувати події через мобілізацію, з другого – музиканти теж не захищені “бронню”.

Читайте також: Національна капела бандуристів проведе благодійні концерти в Європі

“Ми маємо право займатися музикою тільки якщо донатимо або займаємося культурною дипломатією. Має бути якась формула. Забронювали ж артистів цирку, давайте ми теж будемо показувати, що ми можемо зробити”, – переконана співачка.

Також вокалістка впевнена, що якби музикантам запропонували піврічні контракти з ротацією, дуже багато пішли б воювати. “Пів року прослужити і повернутися на робоче місце. Це було би набагато справедливіше, ніж зараз”, – наголошує Кольцова.

Лідерка гурту «Крихітка» переконана, що музиканти нині не можуть творити музику лише задля свого задоволення, реалізуючи своє покликання. “У нас з’являється соціальне навантаження. Ми винні суспільству. Ми маємо бути активною частиною життя, якщо ми хочемо продовжувати бути активними музикантами”, – пояснює свою думку лідерка гурту.

Саша Кольцова – українська співачка, композиторка, продюсерка, фронтвумен гурту “Крихітка”. Нещодавно випустила альбом “Мегалюбов”, до якого увійшли 11 пісень, зокрема й видані раніше сингли, але адаптовані до умов воєнного часу. Із 2023 року Олександра Кольцова дебютувала як письменниця. Також вона відома стендаперка.