На місці демонтованої каплички-МАФу планують провести археологічні розкопки

На місці демонтованої каплички-МАФу, самочинно збудованої громадою УПЦ МП на території Національного музею історії України, планують провести археологічні розкопки з метою подальшого створення екскурсійного об'єкта.

Про такий намір повідомив генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук під час брифінгу з нагоди демонтажу каплички-МАФу у відповідь на запитання журналіста про можливий початок археологічних робіт.

"Так, ми плануємо проводити такі роботи", - сказав він.

Читайте також: Роботи з демонтажу «храму-МАФу» УПЦ МП у Києві триватимуть ще наступного тижня

У коментарі кореспонденту Укрінформу Андрощук уточнив, що Старокиївська гора, де розташовано музей, вивчалася давно, ще Вікентієм Хвойкою понад 100 років тому. Однак тодішні можливості дослідника та техніка були обмеженими, тож результати вивчення потребують уточнення.

"Ми хочемо залучити сучасні технічні можливості, щоби відкрити нові сторінки Старокиївської гори та зробити їх доступними громадськості. Суть археології - не просто розкопати, а створити нові знання. Ми зробимо якісну документацію, яка буде зберігатися та яку можна буде перевірити. На її основі вже можна зробити експозиційний об'єкт і екскурсію", - сказав Андрощук.

Він зауважив, що розкопкам передуватиме етап обґрунтування доцільності робіт та пояснення, чим вони відрізнятимуться від попередніх.

"Це - територія музею певна рекреаційна зона, і у нас тут є багато програм і для дітей, і для просто туристів. Ми плануємо створити нові експозиційні об'єкти, щоби кияни та гості міста дізнавалися про історію нашої країни", - зауважив гендиректор музею.

Читайте також: Кошти, зібрані на демонтаж «храму-МАФу», підрядник передасть на потреби ЗСУ

Також під час брифінгу зазначили, що допоки триватимуть роботи на ділянці, територію обнесуть парканом з інформаційними банерами.

Як повідомлялося, у Києві вночі 17 травня знесли «храм-МАФ» УПЦ МП у буферній зоні ЮНЕСКО, біля Національного музею історії України. Цю будівлю, що складалася з трьох кіосків по 20 м кв, всупереч законодавству самочинно звела релігійна громада УПЦ МП на території Національного музею історії України в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра».

Зведення споруди відбулося з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ, а також без дозволів Міністерства культури та інформаційної політики.