У США назвали лауреатів Пулітцерівської премії-2024

Колумбійський університет оголосив лауреатів цьогорічної Пулітцерівської премії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті премії.

У категорії екстремальних новин за фотозйомку конфлікту між Ізраїлем та ХАМАСом премію отримало агентство Reuters. Нагороду в категорії художньої фотографії отримала агенція Associated Press за світлини міграційної кризи на кордоні США та Мексики.

Співробітники Reuters також стали володарями премії за розслідування про автомобільний та аерокосмічний бізнес Ілона Маска.

Видання The New York Times нагороджене за висвітлення перебігу подій у Газі після атаки ХАМАСу на Ізраїль, а також двома іншими нагородами за написання статті та журналістське розслідування.

The New Yorker забрав одразу дві Пулітцерівські премії за ілюстровані репортажі й коментарі та пояснювальний репортаж.

Російський опозиціонер і оглядач видання The Washington Post Володимир Кара-Мурза теж став лауреатом премії у цьому році. Відзначили також роботу редактора газети Девіда Гоффмана.

Премію за спеціальні цитати отримали журналісти та письменники, які висвітлювали війну у секторі Гази.

Крім цього, у категорії «художня література» переміг твір «Нічна варта» Джейн Енн Філліпс, у категорії «драма» – п’єса «Первинна довіра» Ебоні Бут, у категорії «історія» – книга про боротьбу чорношкірих робітників Бостона в епоху громадянської війни Жаклін Джонс.

У номінації «біографії» перемогу здобули одразу дві книги: «Господар-раб, чоловік-дружина: епічна подорож від рабства до свободи» Іліона Ву та життєпис лідера руху за громадські права Мартіна Лютера Кінга «Король: життя» Джонатана Ейга.

Переможцем категорії «мемуари» стала Крістіна Рівера Гарза із твором «Непереможне літо Ліліани: як сестра шукала справедливість», тоді як у категорії «поезія» перемогла збірка Брендона Сома «Тріпас». Найкращою книгою у «документальній літературі» став твір «Один день із життя Абеда Салами: анатомія єрусалимської трагедії» Натана Тралла, а Пулітцерівську премію в галузі музики здобув концерт «Адажіо» для саксофона з оркестром Тайшона Сорея.

Читайте також: Авторам фільму «20 днів у Маріуполі» вручили Шевченківську премію

Пулітцерівська премія – одна з найпрестижніших нагород у галузі літератури, журналістики, музики і театру у США, заснована Джозефом Пулітцером. З 1917 року премія вручається у перший понеділок травня Колумбійським університетом.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня журі премії World Nature Photography Awards оголосило переможців конкурсу, присвяченого найкращим фотографіям дикої природи 2024 року.