Два українські кінофести отримали гранти від програми ЄС «Креативна Європа»

Одеський Міжнародний Кінофестиваль і Kyiv International Short Film Festival отримали гранти від програми Європейського Союзу “Креативна Європа”.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство культури та інформаційної політики повідомило у Телеграмі.

“Загалом на конкурс було подано 145 заявок з 33 країн, підтримано 95 проєктів з 31 країни. З України перемогло два відомі кінофестивалі”, - йдеться у повідомленні.

Фото: oiff.com.ua

Зокрема, це Одеський Міжнародний Кінофестиваль (ОМКФ), заснований з метою забезпечення доступу до високоякісних фільмів для широкої авдиторії в Україні, підтримки постійного зростання української кіноіндустрії та підвищення кінограмотності.

ОМКФ є найбільшою кіноподією в Україні та одним із найбільших за кількістю відвідувачів у Східній Європі

Фото: kisff.org

Також це Kyiv International Short Film Festival (KISFF) - щорічний кінофестиваль, присвячений показу короткометражних фільмів з усього світу.

Він є найбільшим кінофестивалем короткого метру в Україні. Окрім показів фільмів, фестиваль організовує відкриті дискусії, майстер-класи та інші спеціальні заходи, об'єднуючи кінематографістів, фахівців та шанувальників кіно.

На даний час триває конкурс Networks of European Festivals. Для участі необхідно подати заявку до 11 квітня.

Читайте також: Фільм «Довбуш» здобув головну нагороду міжнародного кінофестивалю «ПТАХ»

Більше про конкурс та умови участі за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році українські організації культурного і креативного сектору отримали фінансування майже на €5 мільйонів від програми ЄС "Креативна Європа" на реалізацію своїх проєктів.

Україна стала учасницею програми у 2016-му році. З того ж часу українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 30 різних конкурсах. Загальний європейський бюджет програми 2021-2027 років становить €2,44 мільярда.

Наразі програма діє у 40 країнах.

Читайте також: Премʼєра фільму жахів «Морена» відбудеться на кінофесті «Миколайчук OPEN»

В Україні постійно працює Національне бюро програми, яке надає консультаційну підтримку українським заявникам та поширює актуальну інформацію про програму.