Нові стрічки В’ячеслава Довженка: про один день з життя Петра Франка і звірячі злочини росіян у Бучі

Відомий актор перевтілився у сина Каменяра і жорстокого феесбешника-окупанта

»

«Ми спробували показати не досягнення Петра Франка, а один день життя батька, чоловіка, друга. Всі згадки звели в один день, в якому є спогади про всі найважливіші рішення: рятувати себе чи близьких, – каже В’ячеслав Довженко. – Якщо, проживши амплітуду різних емоцій, у глядача виникне бажання більше дізнатися про історичного видатного персонажа Петра Франка, значить фільм вдався».

ХУДОЖНІЙ ФІЛЬМ «БУЧА» ПОКАЖЕ ПРАВДИВІ ІСТОРІЇ ВИЗВОЛЕННЯ ЛЮДЕЙ З ОКУПАЦІЇ

На нинішній рік заплановано прем’єру художньої драми «Буча», сюжет якої заснований на реальних подіях, що відбулися у цьому містечку поблизу Києва, а також  Ворзелі та Гостомелі під час тимчасової російської окупації у лютому-березні 2022 року. Головні ролі у фільмі зіграли польський актор Цезарій Лукашевич та В’ячеслав Довженко.

Ще у квітні 2022-го було прийнято рішення про запуск цього проєкту і презентували тізер. Знімали 28 днів у Київській області в березні та квітні 2023-го. А восени минулого року робочі матеріали художнього фільму «Буча» сценариста та продюсера Олександра Щура та режисера Станіслава Тіунова презентували на спеціальній події з протидії російській пропаганді в Нью-Йорку. Також отримали підтримку на European Film Market Берлінського міжнародного кінофестивалю, кінофестивалі La Biennale di Venezia та Toronto International Film Festival.

«Приємно, коли на роль розглядають тільки тебе, але з «Бучею» дуже непроста історія. До неї треба було підходити з холодним розумом. Тож у нас з командою були дуже довгі розмови. Треба було придумати певну формулу, з якою розпочинати зйомки», – ділиться з Укрінформом В’ячеслав Довженко, який зіграв жорстокого феесбешника. 

Актор додає: «Грати просто нєгодяя нєгодяєвича – апріорі це не цікаво для будь-якого думаючого актора. А в цій темі це було б неправильно. Я прийшов зі своїми пропозиціями після прочитання драфту «Бучі» і мене почули. Певні сцени були переписані. 

Моє найголовніше завдання у цьому фільмі було – показати, що сама ідеологія фашизму-рашизму абсолютно руйнівна. Вона перетворює таку істоту, як людина, на абсолютну бездушну тварину без краплі добра. Я відштовхувався від виставленого у телеграм-каналі перехоплення ГУР – телефонної розмови окупанта з дружиною. Він вихвалявся тим, що вбили українську бабусю. А вона, послухавши, відповіла: не вертайся додому. На моє глибоке переконання, росіяни отримають саме такий результат: все «звєрьйо», яке повернеться, їхні z-герої влаштують криваве життя своїм же родичам і всім, хто підтримує війну Росії в Україні». 

В’ячеслав Довженко підкреслює, що фільм «Буча» адресований, у першу чергу, іноземним глядачам. «А європейці все ще грають у толерантність, – каже актор. – Ще думають: хто винний? Живуть з певними ілюзіями».