Ворог обстріляв Кам'янську Січ: у заповіднику документують наслідки атаки

Відео

Один з ударів росіян по Херсонщині, який стався 1 лютого цього року, зачепив пам'ятку національного значення - Кам'янську Січ.

Про це т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Херсонщина. Ворожий авіаудар по пам'ятці національного значення - Кам'янській Січі", - написав він.

Глава МКІП розповів, що доступу до території Національного заповідника "Хортиця" немає з початку повномасштабного вторгнення РФ. За його словами, тут знаходиться могила кошового отамана Костя Гордієнко та кладовище запорізьких козаків першої половини XVIII ст.

Карандєєв оприлюднив відео та зображення з карт щодо цього, на якому зазначена дата - 1 лютого 2024 року, і поінформував, що судячи з відео, перший з трьох вибухів стався на території господарчого передмістя Січі, де знаходяться досі недосліджені об'єкти І половини 18 ст.

"Другий приліт - на територію сучасного туристичного об’єкта, в безпосередній близькості від хреста та могили кошового отамана Костя Гордієнко", - заявив він.

Очільник МКІП зазначив, що співробітники заповідника розпочали документування наслідків нищівної атаки на унікальну пам'ятку козацької доби.

Читайте також: За добу на фронті відбулися 58 бойових зіткнень

"Черговий доказ того, що росія воює проти української ідентичності. Ворог повинен відповісти за свої злочини", - вважає Карандєєв.

Як повідомлялося, на Херсонщині під час російського удару по Бериславу загинули та постраждали іноземні волонтери. Російські військові вбили двох громадян Франції, ще троє осіб поранені.

Фото ілюстративне