Українська весна у Стокгольмі

У Стокгольмі розпочався «Європейський фестиваль: Українська весна»

Фестиваль символічно завершується у День Європи, 9 травня. Його місія суголосна з темою цьогорічного головування Швеції в ЄС: єдиний фронт Європи на підтримку України

Започатковуючи цей фестиваль, Швеція не тільки демонструє свою підтримку України, яка вже рік бореться за своє існування у війні проти росії, але й потужно  відкриває для себе унікальність її культури. Через музику, театр, кіно, художні та фотовиставки, літературу, поезію та лекції. Відомі українські та європейські митці виступатимуть по усьому Стокгольму, а також навколо нього.

Поєднання у назві фестивалю слів «європейський» та «українська» - не випадкові, адже за ним стоїть низка європейських культурних інституцій: Український інститут у Швеції через мережу Національних інститутів культури Європейського Союзу (EUNIC) у співпраці з Європейською комісією. «Європейський фестиваль» планують зробити постійною подією по всій Європі, присвячений різним актуальним темам, як цьогоріч.

«Голоси з війни  –  музика і поезія»

Розпочався фестиваль  непересічною подією «Голоси з війни  –  музика і поезія» у Сучасному музеї Стокгольму. Шведський актор Королівського драматичного театру Dramaten, драматург і театрознавець – Ханнес Мейдал та відома українська актриса театру і кіно – Катерина Кістень, – читали вірші із щойно виданого шведською мовою альманаху «Під відкритим небом України. Голоси з війни». Ця збірка – перша літературна антологія з України, видана шведською мовою видавництвом Ariel у співпраці зі шведським ПЕН майже за три десятиліття. 

Катерина Кістень

Читання поезії супроводжувалося музикою українських композиторів – Бориса Лятошинського, Валентина Сильвестрова, Миколи Лисенка та Віктора Косенка, яку виконували шведські музиканти: Якоб Келлерманн – один з найвідоміших гітаристів Швеції, Крістіан Сварфар  – один з найвидатніших скрипалів Скандинавії та Наталія Пасічник – одна із всесвітньо визнаних концертуючих піаністок Швеції з українським корінням.

«Війна викликає у багатьох почуття відчаю і безсилля. Один із способів продемонструвати підтримку Україні, що досить важливо, – це бачити і слухати. Відкрити розум українській ідентичності та культурі, за захист яких люди зараз тисячами гинуть», –  каже ініціаторка фестивалю шведсько-українська піаністка Наталія Пасічник. 

Наталія Пасічник та Крістіан Сварфар

«Європейський фестиваль: Українська Весна» триватиме майже місяць.

В один з фестивальних днів відома театральна та кіноактриса Стіна Екблад читатиме твори українських поетів «розстріляного відродження» у супроводі струнних з Королівського Стокгольмського філармонічного оркестру у програмі, в якій прозвучать твори Василя Барвінського та Бориса Лятошинського. 

Також, публіка зможе познайомитись з двома юними українськими піаністками – Ганною Козяк (16 років) зі Львова та Амелією Плошко (14 років) з Києва.

В іншому концерті «Музи – НЕ мовчать», – звучатиме музика сестер Богдани Фроляк та Ганни Гаврилец у виконанні струнних симфонічного оркестру Львівської національної філармонії під керівництвом Володимира Сивохіпа. Відомий український піаніст Йожеф Ермінь виконає присвяту Богдани своєму вчителю композитору Мирославу Скорику, а також «Молитву» Скорика для фортепіано та струнного оркестру. Музику Ганни та Богдани співатиме Камерний хор стокгольмської церкви Святого Якова. 

Під час відкриття фотовиставки італійського фотографа Алекса Майолі «Анатомія Війни», – відбудеться виступ українського піаніста Антона Бондаренка з Дніпра разом із молодою литовською скрипалькою Юстиною Аушкеліте Россі.

У концерті-лекції «Подорож українською музикою та історією» у стокгольмському музичному педагогічному інституті, – українська піаністка Каміла Гурковська та британсько-українська скрипалька Софія Колупов – нещодавні студентки магістратури Королівського коледжу музики, – не просто виконують музику українських композиторів, які жили і творили у складних умовах, наприклад у концтаборах Сибіру, а й розкажуть про історичний контекст їх творчості.

У спільному концерті Академії Королівського філармонічного оркестру та Академії NOSPR з Катовіце «Пісні неба», – окрім музики польських композиторів, симфонії Густава Малера, прозвучить твір сучасної шведської композиторки Андреа Тарроді для фортепіано та струнних, присвячений шведській піаністці Наталії Пасічник. В основу твору «Пісні неба», що дав назву концерту, – покладено дві народні пісні: одну з України та одну зі Швеції. Також у концерті візьме участь відома польська співачка з українським корінням – сопрано Ольга Пасічник.

«Як ти відчуваєш, що боїшся?»

Театральна частина фестивалю представлена виставою режисера Ларса Рудольфссона «Як ти відчуваєш, що боїшся?» на малій сцені театру «Оріон». Назву спектаклю дала одна з 18 короткометражних п'єс, написаних протягом 2022 року молодими драматургами віком від 15 до 21 року, родом з Києва, Львова, Тернополя, Косіва та Харкова під керівництвом драматургині Лори Джей Кехілл. Вистава є дипломною постановкою 14 студентів-акторів Стокгольмського університету мистецтв, за участю чотирьох акторів театру «Оріон» у супроводі української віолончелістки Анни Нужи. Під час кожного показу глядачі знайомляться з юними драматургами у відео, де вони представляють себе і свою творчість. 

Анна Нужа

У кіночастині фестивалю будуть показані фільми: «Бачення метелика», «Щедрик», «Путівник», «Зима у вогні» та ін., а також фільм вбитого у Маріуполі литовського режисера Мантаса Кведаравічюса «Маріуполіс2». 

Під час гранд-фіналу фестивалю у престижному концертному залі стокгольмського музею за участю симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою висхідної зірки, диригента, родом з Харкова Ярослава Шемета, – звучатиме українська музика, яка раніше ніколи не виконувалась у Швеції. Зокрема, «Гуцульський триптих» Мирослава Скорика та Третя симфонія Бориса Лятошинського. У фойє  буде відкрито виставку «Незламні» з 26 робіт 17 сучасних українських художників які, незважаючи на війну, продовжують свою творчу діяльність в Україні.

Кошти, отримані від продажу квитків з усіх подій, підуть на підтримку України.

Ольга Стельмашевська

Фото надані Українським інститутом у Швеції