Кіносерпень: Снайпер ЗСУ, праведник з іранської в'язниці, каліфорнійські мисливці за НЛО

Яким стане кіносерпень для широкого кола українських шанувальників широкого екрану

Часте перенесення прем'єр через драматичні умови, в яких існує вітчизняний прокат, спонукало нас розпочати серпень у липні, щоб по-справжньому чудові роботи не потрапили в "сліпу зону" наших оглядів.

З 22 липня

Герой / قهرمان

Один з кращих режисерів Ірану Асгар Фархаді, який приніс своїй країні «Оскари» за стрічки «Розлучення Надера і Сімін» і «Комівояжер», зняв фільм, у якому повсякденність Ісламської Республіки з її суворою фарисейською мораллю стає декораціями для одвічної драми про відмінності уявного, демонстрованого та реального. Сюжет запускає сумка із золотими монетами, начебто щаслива знахідка для молодого чоловіка, засудженого до ув'язнення за борги. Втім, обміркувавши, він вирішує, що Бог послав йому золото з метою не визволити його з в'язниці, а випробувати його чесність - і вдається до кроків, щоб повернути сумку власнику.

Шляхетний вчинок, який набуває розголосу не без допомоги тюремного начальства, що прагне використати цей випадок для прославлення власного доброчесного управління, привертає до героя увагу і симпатії благодійників, тож йому знову доводиться боротися зі спокусами слави, а також переконатися в її крихкості.

Стрічка здобула Гран-прі Канського кінофестивалю.

З 28 липня

Лети зі мною / Envole-moi

Крістоф Барратьє, який здобув популярність завдяки фільму «Хористи», здійснив ремейк стрічки «Це чортове серце», знятої німецьким режисером Марком Ротемундом. Як і оригінал, який відтворює реальну історію, фільм Барратьє розповідає про молодого марнотратника життя (Віктор Бельмондо, онук Жан-Поля) і 12-річного хлопчика (Йоан Елунду), який страждає на кілька важких захворювань. Їхні взаємини зав'язуються, коли батько безпутного юнака і лікар хлопчика (Жерар Ланвен) вирішує, що його сину вже слід зайнятися чимось корисним і вийти за межі штучного раю нічних клубів, кокаїну і сексу без зобов'язань. Знайомство з хворою дитиною справді стає для героя Бельмондо чимось на кшталт виходу принца Сіддхартхі за межі свого палацу - у світ страждань, страху смерті та людської здатності долати біль і виявляти готовність до самопожертви.

Українському глядачеві фільм вперше було представлено у рамках фестивалю «Вечори французького кіно».

З 4 серпня

Маленька мама / Petite Maman

Селін Сьямма, одна з найвідоміших сучасних французьких режисерок, добре знайома і українському глядачеві (її «Портрет дівчини у вогні» виходив у вітчизняному прокаті, а «Сірванець» отримав Гран-прі Одеського кінофестивалю), поставила чарівну казку про час, пам'ять та взаємини із близькими. Дія «Маленької мами» розгортається у заміському будинку, старому фамільному гнізді, лісові околиці якого досліджує дівчинка, яка вперше опинилася в ньому після смерті бабусі. Там, на невідомих доріжках, вона зустрічає ровесницю, дуже на неї схожу, з якою одразу зав'язуються дружні відносини.

Фільм був дуже тепло сприйнятий критиками та отримав низку фестивальних нагород, включно із призом ФІПРЕССІ Стокгольмського МКФ та призом глядацьких симпатій МКФ у Сан-Себастьяні. Українська прем'єра "Маленької мами" відбулася на Київському тижні критики.

З 11 серпня

Швидкісний поїзд / Bullet Train

Відомий японський письменник Котаро Ісакі користується значною популярністю у своїх співвітчизників-режисерів, які адаптували для екрану понад десять книг цього автора кримінальних і науково-фантастичних історій, якого читачі та критика цінують за закручений сюжет, іронічну тональність та велику кількість різких словесних дуелей, що часто спонукає порівнювати його твори з творчістю Квентіна Тарантіно. Роман Ісакі «Марія Жук», проданий у кількості понад мільйон екземплярів, став першим твором автора, який привернув увагу голлівудських кінематографістів. Екранізацію здійснив постановник «Джона Віка» та «Дедпула» Девід Літч, чия здатність присмачувати екшн-сцени комедійною інтонацією добре підходить стилістиці Ісакі.

Як і першоджерело, «Швидкісний поїзд» є своєрідним «герметичним» детективом, чия дія розгортається у вагонах поїзда, який мчить з Токіо в Моріоку. Втім, якщо зазвичай подібні твори будуються на пошуку вбивці, у «Швидкісному поїзді» п'ятеро професійних убивць, виявивши, що хтось зібрав їх з певним, але невідомим наміром, зайняті пошуком своєї жертви і наймача. У стрічці знялися Бред Пітт, Сандра Баллок, Майкл Шеннон та Аарон Тейлор-Джонсон.

З 18 серпня

Ноу/ Nope

Коли власник ранчо, загубленого серед каліфорнійської пустелі, звалюється мертвим зі свого коня, приголомшений горем син (Деніел Калуя) вирішує, що його смерть спровокував таємничий об'єкт, схований у хмарах, що повзуть над маєтком. Цьому не надто правдоподібному поясненню зрештою починає вірити його сестра (Кеке Палмер). Однак, щоб переконати ширшу аудиторію у тому, що начебто в небесах шастає зловмисна субстанція, вони запрошують фахівця з документальних зйомок встановити навколо більше камер.

Ця, на перший погляд, не надто примітна історія про зіткнення простих громадян з космічним злом стала однією з найочікуваніших літніх прем'єр завдяки імені її творця, сценариста та режисера Джордана Піла, автора чудових стрічок «Геть» та «Ми», в яких мотиви та прийоми горрору сплетені з важливою соціальною проблематикою. Піл відомий також винахідливим підходом до жанрових штампів, здатністю оригінальної інтерпретації найбільш заїжджених сюжетних ходів, яка, за словами кінокритиків, які переглянули фільм на закритих показах, не змінила йому і цього разу.

З 24 серпня

Снайпер. Біла ворона

Дебютант Мар'ян Бушан адаптував для кіноекрана справжню історію Миколи Вороніна, екопоселенця, пацифіста, який викладав математику у горлівській школі, а з початком війни став на захист рідної землі зі снайперською гвинтівкою. Фільм, сценарій для якого Бушан написав у співавторстві з самим Вороніним, розповідає про людину, в чиє цілком благополучне існування, зі щасливим шлюбом і пошуком гармонії з природою, вривається жах війни. Микола, подолавши сум'яття і розгубленість перших днів, знаходить ґрунт під ногами і вирішує стати активним учасником того, що відбувається, адаптувавши свої погляди та уявлення відповідно до пережитих випробувань. Сюжетним стрижнем розповіді стає дуель між головним героєм, який починає свій бойовий шлях, і досвідченим російським снайпером.

Прем'єра стрічки, запланована на весну 2021-го року, була відкладена через пандемію, що зробило її вихід, на жаль, навіть більш актуальним.

Фото: Imdb