"Дударик" презентував пісенний проєкт за участю військових ЗСУ

Фото, відео

Національна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» презентувала пісню у рамках нового проєкту «Друзі з фронту».

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив керівник «Дударика», диригент, заслужений діяч мистецтв України Дмитро Кацал.

«Військовослужбовець-дударик Орест Рись, перебуваючи на реабілітації у Львові, навідався до хористів із пропозицією записати одну із пісень для підняття бойового духу і на добру згадку. Цього разу обрали гімн куреню «Залізної Остроги» УСС. При нагоді записуватимемо із нашими хлопцями, які на фронті, такі листівки у межах нового проєкту «Друзі з фронту»», - розповів Кацал.

Прем’єри відбуватимуться на Ютуб-каналі капели. Тут вже є можливість послухати першу пісню проєкту.

Також Кацал додав, що окрім нового проєкту, триває робота над серією Ютуб-записів «Прийняття». Це твори Тараса Шевченка та пісні, які росіяни вкрали в українців. Капела ідентифікує співанки, відшукує оригінальний текст, далі твори аранжуються, розучуються і щочетверга презентуються в медіа для широкого загалу.

«Ех, яблучко» - вже шоста пісня проєкту і ще одна згуба, яку ми презентуємо у рамках проекту «Прийняття». Пісня була популярною у 1917-1921 роках на усій території бойових дій від сходу і до заходу України. Дослідити автентичний текст видається неможливим, оскільки пісня обростала куплетами і варіантами. Ми обрали слобожанський варіант з махновським варіантом тексту. Жодні потуги ерефії - ані в привласненні пісень, ані на фронті - не досягнуть успіху. І їм українське яблучко поперек горла і стане!», - зазначив керівник «Дударика».

Зібрані під час проєкту кошти передадуть Збройним Силам України.

Читайте також: Національна капела «Дударик» презентує пісні, які росіяни вкрали в українців

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно молодший склад Львівської національної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» виконав Марш українського війська. Пісню записали для підняття бойового духу та щоб подякувати українським Героям.

Фото: Дмитро Кацал