«Колядка для сопілки з оркестром»: мистецьке різдвяне диво

У Чернівцях на одній сцені поєднали стародавні буковинські колядки, сучасну поезію і симфонічну музику

У Чернівецькій обласній філармонії імені Дмитра Гнатюка 17 грудня відбулася прем’єра поетично-музичної вистави «Колядка для сопілки з оркестром». Завдяки синергії різних мистецтв та найкращих українських артистів вдалося створити неймовірно гармонійний і водночас новаторський культурний продукт.

За словами режисерки та продюсерки вистави Лесі Воронюк, мистецька складова дійства була досить складною, бо ж на одній сцені поєднали традиційні буковинські старовинні колядки, сучасну поезію і симфонічну музику.

Леся Воронюк

Актор, режисер та громадський діяч Ахтем Сеітаблаєв читав поезію з нової книги Віри Китайгородської «Оберемок сонетів». «У цих творах є багато фундаментальних речей для кожної людини: питання власного вибору, підміни цінностей, необхідність мати у своєму житті кохання, не зневірюватись… Для мене важливо донести ці глибокі сенси», – розповідає відомий актор.  

Ахтем Сеітаблаєв

Філософічний спів про сенс життя, боротьбу, любов та віру зберігається в музичній традиції й українців, і кримських татар. Кримськотатарська колискова стала зворушливим сюрпризом для глядачів.

Старовинні буковинські колядки виконувала співачка, музична продюсерка, дослідниця традиційної української музики Уляна Горбачевська. Вона розмірковує, що ця музично-колядна партитура аж ніяк не розважальна. Тобто є моменти, коли відпускається напруга, ніби вас бавлять, але вже за мить до вас говорять глибинами, сенсами.

Уляна Горбачевська

«Багато світла є в цьому творі загалом. Мені дуже подобаються архаїчні колядки з тих, які ми обрали для вистави, але й інший пласт коляд, які є більш церковними – вони дуже прозорі, у них зрозуміла чиста барва», – каже співачка.

Сопілковий супровід вистави «Колядка для сопілки з оркестром» здійснив музикант-віртуоз Максим Бережнюк.

Максим Бережнюк

Музичне аранжування створив головний диригент та художній керівник філармонії Йосип Созанський. Він звернувся до симфонічних полотен тих композиторів, які жили від Галичини до Донецька. В їхній музиці є увесь мелос України.

Йосип Созанський

«Крім моїх аранжувань у стилях, які підходили до давнього духу колядок, а також написання частини музики до поетичних сонетів, я використав фрагменти з концерту для оркестру "Колядки, щедрівки, веснянки" Валерія Кікти, симфонічних танців Левка Колодуба, та Ірмологіону Олександра Козаренка. Це видатні українські композитори, народжені в різних куточках України – Донецьк, Київ, Коломия, музика яких є зразком сучасної академічної музики», – розповідає Йосип Созанський.

У кожному регіоні є талановиті митці, і мета культурних кураторів – поєднувати зусилля, аби відбулась мистецька циркуляція. Особливо важлива така взаємодія між столицею та іншими містами. Продюсерка вистави Леся Воронюк вважає, що це те, чого поки бракує в українському мистецькому просторі. «Для мене особисто важливо, аби Чернівці задавали певні культурні імпульси для всієї країни. Тому що в цьому місті є чимало фантастично талановитих митців, мистецьких закладів, майстерень і наразі важливе завдання – створювати синергетичні проєкти, щоби ці митці та явища були почуті й побачені», – наголошує Воронюк.

Надалі національний проєкт з осердям у Чернівцях планують показати в інших містах України.

Аліна Хрищук