Український культурний фонд назвав програми, на які потребує майже 600 мільйонів

Запитувана сума коштів Українським культурним фондом на програми у 2022 році становить 588 мільйонів гривень. 

Про це повідомив виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський під час пресконференції в Укрінформі.

"Запитувана сума коштів, яку ми заклали до бюджету на наступний рік, становить 588 млн. Це лише і винятково на підтримку програм. В цілому сума, яку попросив і просить УКФ у державного бюджету - 707 млн, з яких 588 млн йде на безпосередньо самі гранти. Інша сума це безпосередньо діяльність і фінансування наших експертів", - сказав він.

Берковський зазначив, що УКФ визначив такі програми на 2022 рік: "Дослідження. Освіта. Резиденції. Стипендії (ДОРС)", "Інноваційний культурний продукт", "Аудіовізуальне мистецтво", "Культура без бар'єрів", "Культурна спадщина", "Культура.Регіони", "Гранд-подія", "Культурні столиці України", "Культура плюс".

Читайте також: УКФ просить 200 мільйонів з бюджету для підтримки культури в умовах пандемії

За його словами, у 2022 році буде розширено можливості для заявників при використанні коштів гранту: дозволено витрати на утримання підприємств, установ, організацій, в тому числі тих, що є учасниками проєктів, які пов'язані з безпосередньою реалізацією проєкту, збільшено граничну суму для придбання основних засобів до 50 тис. грн (без ПДВ) за одиницю (було не більше 6 тис.).

Також для уникнення суб'єктивності експертного оцінювання при складанні рейтингового реєстру при формуванні загальної кількості балів в розрахунок не беруться найвищий та найнижчий бали експертів.

Берковський додав, що серед пріоритетних напрямків діяльності УКФ на 2022 рік: сприяння збереженню, захисту та популяризації культурної спадщини; підтримка розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на території України, а також поза її межами; підтримка проєктів, спрямованих на протидію інформаційній складовій російської військової агресії.

Читайте також: Культура, туризм та боротьба з фейками: Ткаченко розповів, на чому сфокусується МКІП

Як повідомляв Укрінформ, під час фінального етапу конкурсу 27 квітня Наглядова рада Українського культурного фонду обрала Владислава Берковського виконавчим директором УКФ.