1 серпня: народний календар і астровісник

Про що віщує дощ на Мокрину і як зазирнути у майбутнє

Нині преподобної Макрини Каппадокійської, сестри святителя Василя Великого. Після смерті нареченого дівчина дала обітницю вічного дівоцтва, згодом прийняла чернечий постриг і стала настоятелькою однієї з перших в Малій Азії жіночих чернечих спільнот. Святій Макрині моляться за здоров’я своє і близьких.

Одна із народних назв останнього місяця літа - «спасівець», бо припадають на нього три Спаси (Медовий – 14 серпня, Яблучний – 19 серпня та Горіховий – 29 серпня), а також Спасівка - двотижневий піст перед Першою Пречистою - із 14 до 27 серпня.

Народні прикмети. Дощ на Мокрину – осінь буде холодною. Теплий, сонячний день – до довгого «бабиного літа».

На дубі багато жолудів – на щастя. Павуки ховаються по кутках – до похолодання. Ґедзі в цей день кусають востаннє. Незабаром вони зникнуть і з'являться тільки наступного року.

Іменинники: Григорій, Дмитро, Роман, Степан, Євгенія

22-й місячний день. Місяць у знаку Телець. День, коли треба по-новому поглянути на себе і те, чим ви займаєтесь. Поставтеся уважно до всього, що сьогодні відбувається – ви можете зазирнути у своє майбутнє. Порада дня - утримуйтеся від авантюр.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році: +10,0°С, а найтеплішим у 1936-му: +35,9°С.

Геомагнітна ситуація. Незначні збурення. Імовірність магнітної бурі - 5 відсотків. Вірогідність сильного магнітного шторму - 1 відсоток.