4 липня: народний календар і астровісник

Мученика Юліана Тарсійського, День працівників морського і річкового флоту, День смаження яєчні на тротуарі

Святий мученик Юліан Тарсійський народився в малоазійській провінції Кілікії. Він був сином сенатора-язичника, мати його сповідувала християнство. Після смерті чоловіка мати святого Юліана переселилася в місто Тарс, де хрестила сина і виховала в християнському благочесті. Коли святому виповнилося 18 років, імператор Диоклетіан (284-305 рр.) почав гоніння на християн. Зокрема був схоплений і святий Юліан. Його довго вмовляли зректися Христа. Ні катування, ні погрози, ні обіцянки дарів і почестей не могли схилити благочестивого юнака до зречення від Христа. Мученицька смерть його настала близько 305 року.

За народним календарем 4 липня ще зветься Юліановим днем або Терентієм. Цього дня існують суворі приписи поведінки. Зокрема, не можна у цей день обривати цвіт липи чи рубати липові дерева. Не варто уникати сьогодні домашньої роботи. А ще (хто б міг подумати!) заборонено обманювати близьких.

День працівників морського та річкового флоту. Напевно, немає на світі людини, яка не вдивлялася б із захопленням у безкрайню морську далечинь, не мріяла б вирушити на білосніжному лайнері у захоплюючу подорож. Не випадково професія моряка здавна оточена таким романтичним ореолом і мало не кожен юнак мріє стати капітаном далекого плавання.

Водний транспорт сьогодні - одна з важливих і надійних галузей економіки, і в цьому велика заслуга працівників морського і річкового флоту. 

Тож у цей День доречно привітати всіх моряків, працівників флоту і побажати їм сім футів під кілем!

День смаження яєчні на тротуарі. Хммм... Цікаво, що це за день такий? Ясна річ, липень, середина літа. Спекотно, як у печі. Усе, до чого торкаєшся, пашить жаром. Так жарко, що на тротуарі можна посмажити яєчню. Однак, якщо замислитися, хто буде її потім їсти ?! Та про це не йдеться, адже свято це жартівливе.

Іменинники - Анастасія, Антоній, Георгій, Іван, Микола, Павло, Олексій, Юліан.

24-й місячний день. Місяць у знаку Телець. Нейтральний і дещо пасивний день. Стосунки з іншими людьми постарайтеся будувати без грубої сили, не конфліктувати. Краще за все не затівати нічого нового, а продовжувати вже початі справи. День гарний для зачаття, лікування та профілактики здоров'я. Оптимальний час для підбиття підсумків.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 році: +8,8°, а найтеплішим у 1938-му: +34,4°.