8 квітня: народний календар і астровісник

Нині архангела Гавриїла; про неясні шляхи і виходи, що можна сьогодні побачити в дзеркалі та в чому шукати порятунок

Сьогодні Собор архангела Гавриїла, який завжди відзначали наступного дня після Благовіщення. Архангели в церковній небесній ієрархії належать до вищих ангельських чинів і є вісниками великих подій. А ще вони зміцнюють у людях віру. Згідно з біблейською легендою, вони невидимі, безсмертні, чисті духом. Широкому загалу відомі імена трьох із них: Михаїла, Гавриїла і Рафаїла. Архангел Гавриїл був тим, хто сповістив священника Захарію про народження Іоанна Хрестителя, а Діву Марію про народження Ісуса Христа. Його ім’я перекладається як «Божа твердиня», «фортеця Божа», він поставлений «над раєм, херувимами і зміями». Архангела Гавриїла вшановують не тільки християни, але й юдеї, особливо каббалісти, та мусульмани. Останні вважають, що саме Гавриїл (Джабраїл) передав пророкові Мухаммеду одкровення. На іконах архангела Гавриїла зображають з ліхтарем або зі свічкою у правій і дзеркалом із яшми у лівій руці. Це означає, що до певного часу Божі шляхи бувають нам не надто ясні, але зрозуміти промисел Божий можна, вивчаючи слово Боже і слідуючи голосу совісті.

Вважалося, що саме на Гавриїла в лісі вперше після зими з’являлися вужі та гадюки. Також цього дня заборонялося говорити будь-яку неправду, навіть і найменшу, та й узагалі – багато розмовляти. А ще, старі люди казали, що якщо подивитися сьогодні у люстро, можна побачити свою другу сутність. Справжню.

З іменинами вітайте Аллу, Ларису, Анну, Василя.

Місяць у Рибах, Сонце в Овні; 26-й місячний день з важкою енергією. Поки що більш-менш терпимо, хоча й трохи «заплутано», але «астрологічна погода» псуватиметься. Спочатку буде неспокійний новий місяць в Овні у понеділок, 12 квітня, але по-справжньому «потрясе» наприкінці квітня – початку травня. Економте енергію, уникайте пустих балачок, пліток і непотрібних контактів. Піддавайте сумніву побачене і почуте, натомість віддайтеся праці.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1944 році: -6,5°, а найтеплішим у 1975-му -  +26,3°.