Сенцов презентує на Форумі видавців книгу “Маркетер”

Український кінорежисер, сценарист, письменник, політв’язень Олег Сенцов побуває на Форумі видавців у Львові, де візьме участь у презентації своєї книги “Маркетер” і літературному марафоні.

Про це повідомляється на сайті Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Як зазначається, акція “Листи з-за ґрат” розпочнеться 22 вересня (неділя) о 12.00 на площі Ринок перед входом до Ратуші. У рамках марафону листи заручників Кремля, зокрема, читатимуть Олег Сенцов, Мирослав Маринович, Андрій Курков, Римма Зюбіна.

“Марафон є нагодою зустрітися з Олегом Сенцовим для тих, хто не зможе потрапити на презентацію його книги “Маркетер”, яка відбудеться 22 вересня о 13.00. Адже, як нещодавно стало відомо, через недостатню місткість залу Львівської національної філармонії, в якій відбуватиметься презентація, усім охочим не вдасться побувати на цій події”, - ідеться в повідомленні.

Письменницький правозахисний марафон на підтримку українських заручників Кремля уже другий рік поспіль на Форумі видавців проводять Український ПЕН, Центр громадянських свобод та “Львів – місто літератури ЮНЕСКО”.

Зазначається, що, за даними Центру громадянських свобод, у Росії та окупованому Криму лишилося за ґратами щонайменше 86 людей. Також, за даними Служби безпеки України, бойовики на Донбасі утримують у полоні 227 українців.

Як повідомлялося, 7 вересня відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Читайте також: На BookForum у Львові відкрився Ветеранський намет

Його і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали. Сенцов відбував покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на прийом їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування».