Супрун застерігає веганів та сироїдів від нестачі вітаміну В12

Вітамін В12 вкрай необхідний для нормальної роботи організму людини, його нестача призводить до анемії, втрати балансу, "туману в голові", оніміння кінцівок, втомлюваності та погіршення пам’яті.

Про це написала у Facebook в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Вона попереджає, що нестача В12 найбільше проявляється: в старшому віці, після операції зі зменшення шлунку, пониженій кислотності шлунку чи прийомі ліків для її зниження, при прийомі препаратів проти печії, при хворобах шлунково-кишкового тракту (як-то хвороба Крона), та "в разі веганського раціону".

На веганстві та сироїдінні людям перший час чудово, бо запасів В12 в печінці вистачає на кілька років, пише Супрун. Потім "більшість повертається до споживання м’яса і не встигають зазнати симптомів нестачі вітаміну". А там, хто зіткнувся з нестачею В12, Супрун радить пити не комплекси вітамінів, а саме те, чого бракує, і не постійно, а курсами.

Нестача В12 в організмі може маскуватися надлишком іншого вітаміну — Б9. "Але це не значить, що можна обійтися без В12 і не приймати його ані в їжі, ані у вигляді пігулок чи ін’єкції. Маскувати не означає компенсувати", - написала Супрун.

За її словами, споживати В12 в добавках, таблетках чи ін’єкціях слід, насамперед, веганам та вегетаріанцям зі стажем, людям з пониженою кислотністю шлунку, людям, в яких є хронічні хвороби кишківника, як-то хвороба Крона, синдром подразненого кишківника, чи перенесені операції на шлунково-кишковому тракті, людям, старшим за 50 років, хворим на СНІД та пацієнтам, що приймають антациди, метформін для лікування діабету.

Читайте також: Супрун радить українцям харчуватися, як “у дитинстві в селі”

Природнім джерелом В12 є в їжа тваринного походження. Передусім, червоне м’ясо, печінка та риба. Він також є в яйцях, молоці. "Деякі палкі прихильники виключно рослинного раціону і всього натурального наводять приклад травоїдних приматів – мовляв, вони їдять лише фрукти, і не мають браку В12. Але примати споживають термітів та інших комах, і разом із ними достатню кількість В12. Приматам, яких тримають у вольєрах на суто вегетаріанському раціоні, може бракувати В12", - написала Супрун.

Водночас вона нагадала, перш, ніж приймати будь-які добавки — завжди треба консультуйтеся з лікарем.