Календар на всю голову. 5 травня

Цього дня 1921 року публіці представили легендарний аромат «Chanel Nº 5», а 1988 року здійснено першу телетрансляцію з вершини Евересту

5 травня 1581 року в Острозі вийшов перший східнослов'янський календар і одночасно останнє видання Івана Федорова - «Хронологія».

5 травня 1813 року в Копенгагені (Данія) народився Серен К'єркегор, данський релігійний філософ і теолог, один з основоположників екзистенціалізму.

5 травня 1819 року в місті Убель (Білорусь) народився Станіслав Монюшко, польський композитор; автор пісень, оперет, балетів, опер; творець польської національної опери, класик вокальної лірики, диригент, педагог. З 1858 року жив у Варшаві, був диригентом Великого театру, в 1864-1872 рр. служив професором Музичного інституту.

5 травня 1821 року в селищі Лонгвуд на острові Святої Єлени помер Наполеон I Бонапарт, імператор Франції в 1804-1815 рр., полководець і державний діяч, який заклав основи сучасної французької держави. Поховали опального імператора поруч з Лонгвудом в тихому рівнинному місці під назвою "Долина герані". У 1840 році король Франції Луї-Філіп I розпорядився перевести останки Наполеона Бонапарта в Париж і перепоховати в Будинку Інвалідів.

5 травня 1836 року в Бельгії почала діяти перша в континентальній Європі залізниця. Залізниця з Ліверпуля в Манчестер була відкрита 17 вересня 1830 року, при цьому пасажирський поїзд перевищував швидкість руху 15 миль в годину.

5 травня 1836 року в Чернівцях народився Сидір Воробкевич, український письменник, композитор, музично-культурний діяч Буковини, православний священик, педагог, художник.

Генрик Сенкевич

5 травня 1846 в місті Воля-Окшейска (Польща) народився Генрик Сенкевич, польський письменник і лауреат Нобелівської премії з літератури (1905). Автор історичних романів "Вогнем і мечем", "Потоп", "Пан Володиєвський", "Камо грядеши", "Хрестоносці".

5 травня 1864 року в селі Богутин (нині Львівська обл.) народився Кирило Трільовскій, відомий галичанин, адвокат, доктор права, суспільно-політичний та культурно-освітній діяч, основоположник і один із засновників Української радикальної партії і Селянсько-радикальної партії Східної Галичини, депутат віденського парламенту, посол Галицького сейму, публіцист, журналіст, видавець, засновник товариства "Січ" і січового руху в Галичині, глава Бойової управи УСС, член Національної Ради ЗУНР.

5 травня 1865 року поблизу міста Норт Бенд (штат Огайо) сталося перше в США пограбування поїзда. Грабіжники винесли тоді кілька тисяч доларів, що перевозилися для компанії "Adams Express Co", і забрали цінності у понад сотні пасажирів.

5 травня 1891 року в Нью-Йорку, на розі Сьомої авеню і 57-ої вулиці Манхеттена, відкрився концертний зал, нині відомий як "Carnegie Hall".

5 травня 1900 року в Одесі народився Юрій Липа, український громадсько-політичний діяч, письменник, поет, публіцист, лікар, автор української геополітичної концепції, один з основних ідеологів українського націоналізму.

5 травня 1907 року в Чернівцях народилася Ірина Вільде, українська письменниця. Дочка письменника і педагога Дмитра Макогона, мати Яреми Полотнюка.

5 травня 1912 року в Стокгольмі (Швеція) почалися V Олімпійські ігри, на яких вперше відбулася урочиста церемонія відкриття змагань, що стала надалі традиційною. В Олімпіаді, яка тривала два з половиною місяці взяли участь спортсмени з 28 країн світу. У командному заліку перемогли господарі - 24 золотих, 24 срібні і 17 бронзових медалей.

5 травня 1915 року в Відні створено Загальну українську раду (ЗУР), до якої увійшли члени галицької Головною української ради, а також представники Буковини і СВУ. Новостворена загально-українська політична організація розширила вплив галицької Головною української ради на всі українські землі.

5 травня 1916 року в місті Хейуорд (штат Каліфорнія, США) помер отець Агапий Гончаренко (в миру Андрій Гумницький), відомий український священик, правозахисник і громадський діяч, один з перших українських політичних емігрантів.

5 травня 1918 року в Тбілісі помер Ніко Піросманішвілі, грузинський живописець-самоучка. Останні дні художник доживав в одному з підвалів під сходами на Малакановській вулиці в будинку №29. Його знайшли друзі духанщики, стурбовані, що він кілька днів не з'являвся, та до того ж був хворий. На фаетоні Піросмані доставили в тодішню Михайлівську лікарню. А через день він помер. Могила художника невідома.

5 травня 1921 року в Парижі французький парфумер Ернест Бо представив публіці тепер уже легендарний аромат «Chanel Nº 5» - створений на замовлення Коко Шанель. За легендою, Коко Шанель попросила пана Бо створити «штучний жіночий аромат, який пахне Жінкою».

5 травня 1927 року в містечку Канора (Канада) народилася Сільвія Ольга Федорук, канадський медик українського походження, фахівець в галузі досліджень медичної фізики (діагностика ракових захворювань). Ректор Саскачеванського університету, лейтенант-губернатор провінції Саскачеван.

5 травня 1931 року в Старокостянтинові (Хмельницька обл.) народився Микола Кондратюк, знаменитий український концертно-камерний і оперний співак (баритон), педагог, соліст Київського театру опери і балету (1959-1966), соліст Київської філармонії (1966).

5 травня 1949 року офіційно була створена міжнародна організація - Рада Європи. Її Статут підписали в Лондоні десять держав: Королівство Бельгії, Королівство Данії, Республіка Ірландія, Італійська Республіка, Велике Герцогство Люксембург, Королівство Нідерландів, Королівство Норвегії, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Французька Республіка і Королівство Швеції. Штаб-квартира РЄ розташувалася в Страсбурзі - місті на кордоні Франції та Німеччини, як символ примирення двох країн.

5 травня 1949 року в Ніцці (Франція) помер Моріс Метерлінк, бельгійський драматург і поет, лауреат Нобелівської премії з літератури (1911). Метерлінк вважається одним з родоначальників театру абсурду. Автор символістських п'єс-казок «Принцеса Мален», «Пелеас і Мелісанда», «Смерть Тентажиля», «Синій птах», естетичних і філософських есе.

Алан Шепард

5 травня 1961 року відбувся перший суборбітальний політ американського космонавта. Алан Шепард на космічному кораблі "Меркурій" досяг висоти 186,5 кілометрів і здійснив посадку в водах Атлантичного ракетного полігону США в 486 кілометрах від точки старту. Політ тривав 15 хвилин 28 секунд.

5 травня 1970 року у Стрию Львівської області народився Святослав Шевчук, Глава і Отець Української греко-католицької церкви; з 27 березня 2011 року - Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський - предстоятель Української греко-католицької церкви.

5 травня 1981 року в Саутгемптоні (Велика Британія) народився Крейг Девід, британський поп-вокаліст і музикант. Дебютний сингл "Fill Me In", виданий 3 квітня 2000 року, зробив 19-річного вокаліста наймолодшим британським музикантом, який коли-небудь займав №1 в національному хіт-параді.

5 травня 1984 року в тюремній лікарні російської Пермі помер Олекса Тихий, український дисидент і правозахисник, педагог, мовознавець. Член-засновник Української Гельсінської групи.

5 травня 1988 року було здійснено першу телетрансляцію з вершини Евересту.

5 травня 1988 року в Лондоні народилася Адель, британська співачка, автор-виконавець і поет. У 2007 році Адель перемогла в номінації "Вибір критиків" на премії "Brit Awards" і за підсумками опитування була визнана новим кращим виконавцем на "BBC Sound Of 2008". Дебютний альбом "19" був випущений в 2008 році і став комерційно успішним. На 51-ій церемонії "Grammy" в 2009 Адель отримала нагороди в номінаціях "Кращий новий виконавець" і "Краще жіноче вокальне поп-виконання".

5 травня 1999 вперше в історії Шотландії відбулися вибори власного парламенту. 11 вересня 1997 року в королівстві пройшов повторний референдум, на якому понад 60% громадян висловилися на користь створення окремого шотландського парламенту. 12 травня 1999 року відбулось відкриття відновленого парламенту Шотландії, який налічував 129 членів, 73 з яких обираються шляхом прямого голосування по виборчих округах і 56 - за принципом пропорційного представництва.

5 травня 2005 року в Бориславі (Львівська обл.) помер Іван Гнатюк, український поет, прозаїк, перекладач. Член Національної спілки письменників України (1967), лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка (2000).

5 травня 2010 року в Римі у віці 99 років померла Джульєтта Сіміонато, італійська оперна співачка (меццо-сопрано), зірка світової оперної сцени 40-50-х років ХХ століття. У 1966 році діва покинула велику сцену, проте не залишила музику, присвятивши себе викладацькій діяльності, займатися якою вона продовжувала аж до останніх років свого життя.

Олександр Рудяченко. Київ