Сенцов попросив мене знімати: Сеітаблаєв розповів про фільм "Номери"

Роботу над фільмом-антиутопією "Номери", відзнятим за однойменною п’єсою Олега Сенцова, вже практично завершено, в майбутньому на стрічку чекає фестивальна доля.

Про це в інтерв’ю власному кореспонденту Укрінформу розповів режисер Ахтем Сеітаблаєв, який виступив співрежисером фільму разом з самим Олегом Сенцовим, який перебуває в незаконному ув'язненні в РФ.

"Роботу над стрічкою “Номери" за п’єсою Олега Сенцова вже майже завершено, наразі йде постпродакшн – музика, кольорокорекція, доведення звуку", - сказав він.

Сеітаблаєв розповів, що насправді тричі відмовлявся бути співрежисером: "По-перше, був зайнятий зйомками "Захара Беркута". А по-друге, ми з Олегом працюємо трохи в різних жанрах: він на території більше авторського кіно, я ж на території жанрового, глядацького кіно. Крім того, я розумів, що можуть знову виникнути ці розмови, які іноді чув із приводу "Кіборгів": "А, взяв актуальну тему, зробив кіно, піднявся на цьому хайпі".

Сама п’єса Сенцова йому дуже сподобалася. "Вона – така антиутопія, дуже схожа на драматургію так званого "театру парадоксу". А мені, як театральному режисеру за освітою, дуже подобаються представники цього жанру – Ежен Іонеско, Славомир Мрожик, Семюелль Беккет", - зазначив режисер.

За його словами, він запропонував продюсеру стрічки зробити наступне: "Я сформулюю своє бачення та враження від цієї драматургії, мій варіант разом із баченням картини іншими режисерами буде надіслано Олегу Сенцову, і нехай він уже потім сам обирає".

Читайте також: Ахтем Сеітаблаєв, кінорежисер

Десь за два тижні Сеітаблаєв отримав лист від Олега Сенцова, в якому той попросив саме його знімати фільм. "У ньому Олег, по-перше, нагадав, що ми разом грали у футбол на Одеському кінофестивалі, де ми, обоє вихідці з Криму, і познайомилися. Тоді на фестивалі він був зі стрічкою "Гамер", я – зі своєю картиною "Чемпіони з підворіття", і ми обоє, вихідці з Криму, перемогли. У листі Сенцов також написав, що "мій кримський брат, я хочу, щоб саме ти знімав мою стрічку", - розповів режисер.

Далі вже відбувалося листування з Олегом Сенцовим з приводу акторського ансамблю, костюмів, сценографії: "Це був такий плідний діалог, але в листах – про те, як саме ми бачимо, як два режисери, цю стрічку".

Коли буде прем’єра "Номерів" - ще не відомо. Ведеться робота над тим, щоб спершу стрічка мала фестивальна доля, "і Олег саме про це, передусім, мріяв", додав Сеітаблаєв.