Супрун розповіла, чому легко “підсісти” на чіпси та азійські страви

Поширена харчова добавка глутамат натрію може чинити шкідливий вплив на здоров'я людини.

Про це у Facebook зазначила в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Глутамат натрію — це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чіпсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах та курячому бульйоні. Саме глутамат посилює смак та запах цих продуктів, а також наше бажання їх з‘їсти. Глутамат природно присутній в традиційних азійських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі “умамі“, п‘ятий смак, окрім солодкого, солоного, кислого та гіркого", - зазначила Супрун.

За її словами, численні дослідження засвідчили, що від глутамату натрію дійсно може бути погано, але лише чутливим до нього людям.

"В цілому глутамат безпечний в досить високих дозах, адже ми самі утворюємо глутамінову кислоту. Глутамінова кислота також один з найбільш поширених нейромедіаторів в мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але багато глутамінової кислоти в мозку не на користь. Дослідження показали, що коли її понад міру — нейрони починають гинути. Це не означає, що продукти з глутаматом можуть потенційно шкодити мозку. Адже глутамінова кислота, спожита в складі їжі, до нього не надходить", - написала Супрун.

Вона наголосила, що люди споживають багато продуктів з глутаматом, але вони не потраплять в центральну нервову систему, бо не долають бар‘єр між кров‘ю та мозком.

"Мозок сам утворює цей нейромедіатор в потрібній кількості. Втім, глутамат натрію, а точніше його надмірне споживання, може завдати шкоди здоров‘ю: він є в складі так званої “сміттє-їжі” — як-то в чіпсах сухариках чи розчинних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів чи необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з неї отримуємо — калорії та інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще", - зазначила Супрун.

Вона пояснює, що глутамат натрію в їжі — це вільний глутамат, не зв‘язаний з білками, він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає.

Читайте також: Супрун дала п'ять порад, як подолати стрес напередодні виборів

"Через виникнення таких піків, чутливим людям може стати погано. Натомість, природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах чи курятині, зв’язаний з білками. Він проникає в кров поступово без різкого зростання. Ще одна небезпека — вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця та судин. Тому людям із серцево-судинними хворобами слід уникати не лише солоної їжі, а й всього, що має багато натрію, в тому числі глутамату натрію", - написала Супрун.