Календар на всю голову. 17 березня

Цього дня 1845 року англійський винахідник Стівен Перрі запатентував еластичний бинт, а в 1960 році в Японії вперше в світі надійшли в продаж різнокольорові фломастери  

17 березня 180 року в Віндобоні на Дунаї (нині - Відень) помер Марк Аврелій - римський імператор (161-180) з династії Антонінів, філософ, представник пізнього стоїцизму, послідовник Епіктету.

17 березня 1628 року в Труа, Франція, народився Франсуа Жирардон - знаменитий французький скульптор.

17 березня 1674 року на козацькій раді в Переяславі правобережний гетьман Михайло Ханенко зрікся булави і гетьманом Лівобережної і Правобережної України, тобто гетьманом "обох берегів Дніпра", був проголошений Іван Самойлович.

17 березня 1680 року в Парижі, Франція, помер Франсуа де Ларошфуко - французький письменник, автор творів філософсько-моралістичного характеру. Цей аристократ належав до південнофранцузького роду Ларошфуко. Відомі твори: "Максими" ("Maximes") - збірник афоризмів, що становлять цілісний кодекс життєвої філософії і "Мемуари" ("Mémoires sur la régence d'Anne d'Autriche").

17 березня 1736 року в місті Поццуолі (Неаполь, Італія) помер Джованні Баттіста Перголезі - італійський композитор, скрипаль і органіст, представник Неаполітанської оперної школи, один з найбільш ранніх і найважливіших композиторів опери-буф (комічної опери).

17 березня 1741 року в місті Брюссель, Бельгія, помер Жан Батіст Руссо - французький поет і драматург. Духовні оди цього автора довго вважалися взірцем класичної лірики французів. Тепер він цілком забутий, і навіть історія літератури приділяє йому незначне місце поряд з іншими представниками "поезії без поезії" першої половини XVIII ст.

17 березня 1748 року в місті Турин, Італія, помер П'єтро Джанноне - італійський письменник, юрист, історик, політичний мислитель, філософ, один з найбільших представників італійського Просвітництва. Автор знаменитих трактатів "Громадянська історія Неаполітанського королівства" і "Тріреньо".

17 березня 1782 року в місті Базель, Швейцарія, помер Даніель Бернуллі - швейцарський фізик-універсал, механік і математик, один з творців кінетичної теорії газів, гідродинаміки і математичної фізики, який відкрив однойменне рівняння стаціонарного руху ідеальної рідини. Академік і іноземний почесний член Петербурзької академії наук, член Академій: Болонської, Берлінської, Паризької та Лондонського королівського товариства.

17 березня 1804 року в місті Веймар, Німеччина, відбулася прем'єра драми "Вільгельм Телль" ("Wilhelm Tell") німецького поета, філософа і драматурга Фрідріха Шиллера. Останній закінчений твір автора представив собою драматичну виставу в п'яти діях, яка написана в 1803-1804 рр. Вона переповідала про легендарного народного героя Швейцарії кінця XIII-початку XIV ст. Вільгельма Телля - майстерного лучника, борця за незалежність своєї країни від імперії Габсбургів (Австрії та Священної Римської імперії). Історичним фоном для п'єси було сходження Наполеона до влади і початок в Європі наполеонівських воєн. Лейтмотиви п'єси - волелюбність, патріотична наснага і народна боротьба з чужоземним тираном.

17 березня 1845 року англійський винахідник і підприємець Стівен Перрі запатентував еластичний бинт.

17 березня 184 року в Кенігсберзі помер Фрідріх Вільгельм Бессель - німецький астроном і геодезист. У 1841 році за даними багатьох вимірів саме він обчислив розміри земного еліпсоїда, які широко застосовувалися в геодезії і картографії аж до середини ХХ ст. У 1844 році вчений передбачив наявність у Сіріуса і Проціона малопомітних зірок-супутників.

17 березня 1853 року в місті Венеція, Італія, помер Крістіан Доплер - австрійський математик і фізик, професор, перший директор Інституту фізики Віденського університету, почесний доктор Празького університету, член Королівського наукового товариства Богемії і Віденської академії наук. Найбільш відомий своїми дослідженнями в області акустики і оптики, він першим обгрунтував залежність частоти звукових і світлових коливань, що сприймаються спостерігачем, від швидкості і напряму руху джерела хвиль і спостерігача відносно один одного. Фізичний ефект, відкритий Доплером, є невід'ємною частиною сучасних теорій про походження Всесвіту (таких як теорія Великого вибуху і червоного зсуву), використовується в прогнозуванні погоди, у вивченні руху зірок і діагностиці серцево-судинних захворювань, лежить в основі функціонування радарів і систем навігації.

17 березня 1861 року було проголошено створення Італійського Королівства з Віктором Еммануїлом II, як першим королем нової об'єднаної держави.

17 березня 1874 року в селі Келечин (нині - Закарпатська область) народився Августин Волошин - український політичний, культурний, релігійний діяч, греко-католицький священик Мукачівської єпархії, прем'єр-міністр автономного уряду Карпатської України, президент Карпатської України, Герой України (посмертно, 2002 ).

17 березня 1876 року в селі Шпичинці (нині - Житомирська область) народився Вадим Щербаківський - український історик, археолог, етнограф, мистецтвознавець. Він служив професором Українського університету в Полтаві (1918-1922), а з 1922 року виявився в еміграції. Професор Українського Вільного Університету в Празі (1922-1945) і в Мюнхені (1945-1951, ректор). Дійсний член Наукового товариства імені Т. Г. Шевченка, Української вільної академії наук, Словацького Наукового Товариства, Чеської АН, Міжнародного антропологічного інституту у Франції.

17 березня 1881 року в місті Фрауенфельд, Швейцарія, народився Вальтер Гесс - швейцарський фізіолог, дослідник мозку, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини.

17 березня 1897 року в селі Середня (нині - Івано-Франківська область) народився Олесь Бабій - український письменник і літературознавець, автор Маршу українських націоналістів (гімну ОУН). Доктор літературознавства. Він писав під псевдонімом Хмелик.

17 березня 1899 року вперше була опублікована класична неаполітанська пісня "O Sole Mio!" ("Моє сонце"), яка написана в 1898 році композитором Едуардом ді Капуа і поетом Джованні Капурро.

17 березня 1913 року в селі Росвигове (нині - Закарпатська область) помер Олександр Митрак - поет, фольклорист і етнограф. Подорожував по Карпатам і Закарпаттю, вивчав і збирав народні пісні та легенди, частина з яких увійшла до збірки Якова Головацького «Народні пісні Галицької та Угорської Русі».

17 березня 1917 року в Києві в приміщенні українського клубу "Родина" з ініціативи Товариства українських поступовців за участю українських політичних партій, військових, робітників, духовенства, кооператорів, студентства, громадських і культурних організацій було урочисто оголошено про створення Української Центральної Ради, яку очолив Михайло Грушевський. Тимчасово його заміняв Володимир Науменко, а товаришами (заступниками) голови стали Дмитро Антонович і Дмитро Дорошенко.

17 березня 1919 року в місті Монтгомері (Алабама, США) народився Нет Кінг Коул - видатний американський джазовий піаніст і співак. Він був першим чорношкірим естрадним виконавцем, який пробився крізь расові бар'єри індустрії музики. Джазмен проклав дорогу у великий шоу-бізнес для інших негритянських співаків. У вокаліста була особлива, прониклива манера виконання, його баритон був легко пізнаваний серед сотень інших співаків. Він створив ліричний образ доброго і наївного виконавця, який був виключно природним і в той же час романтичним.

17 березня 1926 року в місті Елк, Польща, народився Зігфрід Ленц - німецький прозаїк, новеліст, драматург. Одним з його основних творів став роман "Deutschstunde" ("Урок німецької") опублікований в 1968 році.

17 березня 1926 року в місті Плешове, Чехословаччина, помер Юрій Дараган - український поет, представник "празької школи". Перший поет, у якого виразно позначився комплекс ідей і почуттів.

17 березня 1945 року в місті Тонтон, Велика Британія, народилася Патті Бойд - англійська фотомодель і фотограф. Найбільш відома, як колишня дружина Джорджа Харрісона та Еріка Клептонa. Вважається, що саме вона надихнула Дж.Харрісон написати пісні: "Something", "For You Blue", "You Like Me Too Much", "Old Brown Shoe", "Is not It A Pity", "Window Window", " I Need You", "Think For Yourself" та інші. Їй же Ерік Клептон присвятив пісні "Layla", "Wonderful Tonight", "Golden Ring", "Bell Bottom Blues". Але саме Джорджа Харрісона, Патті Бойд, назвала "коханням свого життя".

17 березня 1947 року у Львові померла Костянтина Малицька (літературні псевдоніми: Віра Лебедова, Чайка Дністрова) - українська поетеса, прозаїк, перекладач, бібліограф, редактор, педагог, діячка культурно-освітніх товариств у Галичині. Найбільше вона прославилася, як автор популярних пісень "Чом, чом, чом, земле моя ...", "У Січі, у Січі гуртуймось брати".

17 березня 1949 року в місті Фонтене-о-Роз, Франція, померла Олександра Екстер - українська художниця-авангардистка, представниця кубофутуризму і супрематизму, живописець, книжковий графік, дизайнер, скульптор, художниця театру і кіно. Одна з основоположників стилю "ар-деко".

17 березня 1951 року в місті Спрінгфілд (шт. Массачусетс, США) народився Курт Рассел - американський актор кіно, продюсер і сценарист. Основні кіноролі: "За бортом", "Щось", "Танго і Кеш", "Елвіс", "Мерзенна вісімка", "Зворотна тяга", "Мрійник", "Втеча з Нью-Йорка"  та ін.

17 березня 1956 року в Парижі, Франція, померла Ірен Жоліо-Кюрі - французький фізик, лауреат Нобелівської премії з хімії.

17 березня 1959 року дізнавшись про плани свого викрадення, тибетський буддистський лідер Далай-Лама XIV (Нгагванґ Ловзанг Тенцзін Ґ'яцо) покинув окупований китайцями Тибет, щоб знайти притулок в Індії. У 1959-1960 рр. майже 80 тис. тибетців, наляканих репресіями, не витримавши режиму, виїхали з країни, знайшовши притулок в Індії та Непалі.

17 березня 1960 року в Японії вперше в світі надійшли в продаж різнокольорові фломастери. Слово походить від торгової марки "Flo-Maste" і позначало друкарську приналежність, інструмент для письма та малювання за допомогою фарби, що стікає з резервуару.

17 січня 1966 року над Паломаресом (провінція Альмерія, Іспанія) американський стратегічний бомбардувальник B-52G з термоядерною зброєю на борту зіткнувся з літаком-паливозаправником KC-135 під час дозаправки в повітрі, в результаті загинули 7 осіб і були втрачені чотири термоядерні бомби. Три з них приземлилися на суші і були знайдені відразу, четверта, що впала в море - лише після двомісячних пошуків. У 2009 році журнал «Тайм» включив інцидент в список найбільших серйозних ядерних катастроф.

17 березня 1967 року в місті Елк-Гроув (шт. Іллінойс, США) народився Біллі Корган - американський гітарист, лідер грандж-групи "Smashing Pumpkins". У 2014 році випустив альбом експериментальних записів "AEGEA", записаний солістом навесні 2007 року, тиражом 1000 примірників на вінілі. Також Біллі разом з групою "Smashing Pumpkins" записав десятий студійний альбом "Monuments To An Elegy". У 2016 році з'явилася збірка "Siddhartha", яка включила в себе п'ять вінілових платівок.

17 березня 1967 року у Львові помер Доміан Козачковський - великий український актор і режисер. Народний артист. Вибрана фільмографія: "Назар Стодоля", "Є такий хлопець", "Кривавий світанок", "Кров людська - не водиця", "Дмитро Горицвіт", "Здрастуй, Гнате!".

17 березня 1969 року в Лондоні, Велика Британія, народився Александр Макквін - англійський дизайнер модного одягу. Командор ордена Британської імперії, чотири рази був визнаний "Кращим британським дизайнером року".

17 березня 1972 року в Міжнародний рік книги, що відзначався за рішенням ЮНЕСКО, в Києві був заснований Музей книги та друкарства України, розташований на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в будинку колишньої лаврської друкарні заснованої архімандритом Єлисеєм Плетенецьким, яка безперервно працювала понад 300 років (початок XVII ст. - 20-е роки XX в.). Загальна експозиційна площа музею - 930 кв.м (три зали стаціонарної експозиції і два виставкові - площею близько 300 кв.м).

17 березня 1972 року в місті Монреаль (провінція Квебек, Канада) народилася Мелісса Ауф дер Маур - американська басистка канадського походження, композитор, фотограф, актриса, відома по грандж-групам "Hole" і (якийсь час) "Smashing Pumpkins".

17 березня 1976 року в Римі, Італія, помер Лучано Вісконті (власне: Лукіно Вісконті ді Модроне) - видатний італійський режисер оперного і драматичного театру і кіно. Представник однієї з гілок аристократичного роду Вісконті. Він поставив фільми: "Рокко та його брати", "Найкрасивіша", "Сімейний портрет в інтер'єрі", "Загибель богів", "Людвіг". Лауреат двох премій Каннського кінофестивалю "Леопард" і "Смерть у Венеції".

17 березня 1977 року в Києві помер Василь Земляк (власне: Вацлав Вацек) - український письменник, кіносценарист, лауреат Шевченківської премії. У 1963-1966 рр. він служив головним редактором Київської кіностудії імені О. П. Довженка, а в 1964-1969 рр. керував її сценарною майстернею. Йому належать повісті: "Рідна сторона", "Кам'яний брід", "Гнівний Стратіон", "Підполковнік Шиманський", роман-дилогія "Лебедина зграя" і "Зелені Млини", трагедія "Президент. Автор сценаріїв "Дочка Стратіона", "На Київському напрямку", "Відвага", "Вавилон XX" та ін.

17 березня 1995 року в Чикаго (шт. Іллінойс, США) помер Санніленд Слім (власне: Альберт Луендрю) - американський блюзовий піаніст і вокаліст.

17 березня 2007 року в Києві помер Микола Різоль - баяніст, музикант-віртуоз, педагог, композитор. Професор Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського. Заслужений діяч мистецтв. Народний артист України. Лауреат Всесоюзного конкурсу виконавців на народних інструментах.

17 березня 2007 року в місті Ашленд (Орегон, США) помер Джон Бекус - американський вчений у галузі інформатики. Він був керівником команди, яка розробила першу високорівневу мову програмування ФОРТРАН, що використовуються для визначення синтаксису формальних мов. У 1977 році вчений був удостоєний Премією Тюрінга.

17 березня 2013 року в Києві померла Оксана Хожай - співачка, заслужена артистка України.

Олександр Рудяченко