У Києві відкрилась виставка на честь 90-річчя створення ОУН

Фото

Захист своєї держави і боротьба за Україну були головним завданням для Організації Українських Націоналістів. І ОУН та її провідники реабілітовані законом, тож відновлення пам’яті про них є прямим завданням уряду.

На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко під час відкриття виставки "Зродились ми великої години", присвяченої 90-річчю створення ОУН, в Національному музеї історії України.

Виставка "Зродились ми великої години" до 90-ліття створення ОУН / Фото: Шамкін Данііл. Укрінформ

“Київ завжди повинен бути готовий до оборони, наступу і перемоги. І тоді він буде сильний, суверенний і незалежний. Це сповідувала всю свою історію, яка триває і дотепер, Організація Українських Націоналістів та її провідники. І зараз чесне ім’я ОУН, чесне ім’я Степана Бандери, і бандерівського руху взагалі, відновлені”, – сказав Кириленко.

Читайте також: У Тернополі показали архівні документи з підпільних друкарень ОУН

Він зазначив, що закон, ухвалений парламентом у 2015 році, реабілітував усіх борців за державну незалежність України та всі організації, в тому числі Українську Військову Організацію (ОУН). “Ніхто не має права зневажати їхню боротьбу, а навпаки — ми повинні її вивчати і шанувати”, – додав віце-прем’єр-міністр.

“Бо завдання захисту своєї держави і боротьби за заможну і потужну Україну з порядку денного не знімається і тепер. А це було головне питання порядку денного ОУН, УПА і всієї їхньої боротьби. І те, що зараз наші українські Збройні сили мають гімн, який був гімном ОУН – “Зродились ми великої години”, – говорить саме за себе”, - підкреслив Кириленко.

Він нагадав, що в Україні створений Інститут національної пам’яті – урядовий орган, який на державному рівні реалізовує політику національної пам’яті — “такої, яка не повинна залишати жодної шпарини брехливій російській пропаганді”.

Читайте також: Сильна націоналістична партія – вкрай необхідна. Але при чому тут ОУН?

“Це тепер урядова політика. Відновлення пам’яті і поваги про ОУН — це також і пряме завдання уряду. Це — наша політика, це коаліційна угода, це тепер порядок денний держави і державної політики. Це те, до чого ми довго йшли навіть і у часи відновленої незалежності”, – сказав урядовець.

На виставці представлені унікальні експонати – особисті речі видатних діячів ОУН 1920-1940-х рр. Серед них – вінчальне свідоцтво, рукописи та особистий блокнот голови проводу ОУН Євгена Коновальця. Вперше демонструються особисті речі видатних учасників українського національно-визвольного руху, а також документи осіб, які створили організацію, світлини і періодичні видання.

Організаторами виставки виступили Національний музей історії України та Фундація імені Олега Ольжича за участі Музею становлення української нації.