Польська мільярдерка підірвала скелю у Швейцарії заради мистецтва

У швейцарському містечку Суш з населенням близько 200 осіб відкрився музей сучасного мистецтва. Його засновницею стала Гражина Кульчик – польська колекціонерка і підприємиця, колишня дружина бізнесмена Яна Кульчика.

Музей знаходиться серед залишків гірського монастиря XII століття, де потім тривалий час працювала пивоварня. Як повідомляє artnet, Кульчик довелося підірвати скелю, аби на її місці постала будівля нового музею. У процесі будівництва звідти вивезли близько 900 тонн гірських порід.

Реалізувати таку ідею Кульчик вдалося не одразу. Раніше вона намагалась домовитися про будівництво музею з владою двох міст у рідній Польщі, однак обидва рази отримала відмову. На авантюру мільярдерки погодились у маленькому містечку Суш біля підніжжя Альп.

Читайте також: У Нью-Йорку відкриють музей собак

Музей в Суші складається з чотирьох будівель, в яких розташувалися виставкові простори, з’єднані тунелем, кімнати для художніх резиденцій та ресторан. Колекція музею зосереджена на концептуальному мистецтві, зокрема недооцінених жінок-художниць із Центральної та Східної Європи.

Також у музеї будуть проходити тимчасові виставки. Першою тут представили інсталяцію “Сходи” Моніки Сосновської, висота якої сягає 14 метрів.