Енді Воргол, серфери і заручники Instagram: для чого йти на фестиваль Intro

У кінотеатрі "Київ" – прем'єра нового і потенційно цікавого для кіно- й музикоманів фестивалю

З 30 листопада по 2 грудня у столичному кінотеатрі «Київ» відбудеться перший фестиваль документального кіно про музику та культуру Intro. Його ініціаторами стала команда/формація KyivMusicFilm, відома організацією ексклюзивних показів постановок Лондонської Королівської опери, концертів легендарних гуртів, біографічних фільмів про знаних діячів мистецтва, а також фестивалю екстремально короткого кіно “100 фільмів за 100 хвилин”.

Цього разу команда KyivMusicFilm підготувала шість документальних стрічок про музику, мистецтво і культурні явища, які змінили хід історії. Ми розібралися, чому цей фестиваль заслуговує на увагу, а його фільми – варто переглянути.

Переконатися, що музика не знає перешкод

“Панк вояж”. Фінляндія, 2018

У центрі фільму опинився фінський панк-гурт Pertti Kurikan Nimipäivät. Це дещо нестандартний колектив, адже його учасники мають синдром Дауна. Однак такий діагноз не завадив цій четвірці завоювати тисячі прихильників, відіграти близько 300 концертів у 16 країнах і навіть виграти національній відбір на конкурс “Євробачення”.

Режисери Юкка Кяркайнен та Яні-Петтері Пассі кілька років супроводжували гурт Pertti Kurikan Nimipäivät, фільмуючи будні музикантів. У 2012-у вони оформили результати своїх спостережень у стрічку “The Punk Syndrome”. Її продовженням став “Панк вояж”, де режисери показують останній рік існування гурту, протягом якого колектив готується представити Фінляндію на “Євробаченні”.

Показ фільму “Панк Вояж” відбудеться 2 грудня о 19:00.

Розгадати таємницю Девіда Бові

“Девід Бові: Останні п'ять років”. Велика Британія,  2018

Великий експериментатор і авангардист світової поп-музики – Девід Бові був справді “людиною, яка впала на Землю”. Він дуже чуттєво сприймав навколишній світ і, попри шалену популярність, мав багато таємниць, котрі майстерно вплітав у свої пісні та відео. Над багатьма секретами фанати музиканта ламають голови донині. Але фільм Френсіса Вотлі трохи відкриє завісу загадкової постаті Девіда Бові.

До стрічки увійшли ніде не публіковані раніше кадри з особистого архіву музиканта, а також інтерв’ю його друзів і колег. Фільм дасть також змогу зазирнути в студію, де Бові працював над своїми двома останніми альбомами – The Next Day (2013) і Blackstar (2016).

Фільм “Девід Бові: Останні п'ять років” відкриє фестиваль Intro 30 листопада. Початок о 18:30.

Усвідомити велич і нікчемність грошей

“Покоління багатства”. CША, 2018

Над проектом “Покоління багатства”, який включає не лише документальний фільм, а й книгу та виставку, його авторка – фотографка Лорен Грінфілд – працює з 2008 року.

Багато років Грінфілд знімала зірок, чиновників та бізнесменів, і одного дня вона замислилась: чому матеріальне настільки вправно і потужно маніпулює нашими свідомістю й почуттями. Це питання змусило Лорен  розпочати багаторічне дослідження й вирушити в навколосвітню подорож. Вивчаючи стиль життя і цінності багатіїв, вона намагається розібратися, чому людям постійно не вистачає грошей, навіщо ми так безрозсудливо наслідуємо селебрітіс і готові платити за все, що може наблизити нас до уявного Олімпу – притім, навіть не заради власного зиску, а радше для того, щоб отримати визнання оточуючих.

Фільм “Покоління багатства” буде демонструватися 30 листопада о 21:10.

Зловити хвилю з палестинськими серферами

“Серф-клуб сектору Гази”. Німеччина, 2016

У Секторі Гази – території, що перманентно знаходиться у стані військового конфлікту – також є життя. Це доводить група молодих серферів, які стали героями цієї стрічки. Вони мріють про Гаваї, протистоять тиску дорослих і знаходять порятунок на безкрайніх пляжах, серед бурхливих хвиль Середземного моря.

Прем’єра стрічки “Серф-клуб сектору Гази” відбулась на 41-у Міжнародному кінофестивалі в Торонто, де стрічка наробила досить галасу.

У Києві фільм покажуть 1 грудня о 17:00.

Відірватися в компанії американської богеми 1970-х

“Студія 54”. США, 2018. Режисер  Метт Тірнауер.

Легендарний нічний клуб на Мангеттені, відкритий у 1977 році в приміщенні колишнього оперного театру – вважається, що саме тут народилося диско. Студія 54 славилася гучними вечірками, про які пліткували не лише в Нью-Йорку, а й далеко за його межами, створюючи міф довкола цього клубу. Це була мекка творчості, розпусти і шалених ідей, яка приваблювала таких зірок, як Енді Воргол, Мік Джагер, Труман Капоте, Елтон Джон, Майкл Джексон і багатьох інших.

Студія 54 вважалася наймоднішим місцем Нью-Йорка, комерціалізувавши клубну культуру. І хоча цей клуб проіснував усього 33 місяці, він залишив помітний слід в історії субкультурних рухів 1970-х.

Показ стрічки “Студія 54” відбудеться 1 грудня о 19:00.

Зазирнути під обгортку зірок Instagram

“Соціальні тварини”. США, 2018

У центрі дебютної стрічки режисера Джонатана Ігнатія Ґріна опинилися троє підлітків – вуличний фотограф, модель і студентка. Їхнє життя – це суцільний Instagram, адже кожен із них має по кілька сотень фолловерів і живе за правилом “не зробив пост – значить цього не було”. Вони самовиражаються онлайн і, схоже, не мають потреби розвиватися і вдосконалюватися, адже їм ще немає й 20-и, але їхні імена вже стали брендом. Але як насправді почуваються ці юні особи? І чи таки справді їхні будні настільки насичені й безтурботні, як вони показують на своїх фото в соцмережах?

Відповіді на ці питання можна буде знайти 2 грудня о 17:00.

Ольга Артеменко. Київ