Віче, молебень та концерт: на Житомирщині пройде фестиваль "Герої Базару"

У неділю, 25 жовтня, на Житомирщині пройде всеукраїнський фестиваль «Герої Базару», присвячений воякам Армії УНР, які були вбиті за те, що відмовились перейти на службу до більшовицької Червоної армії.

Про це йдеться на сторінці заходу у Facebook.

«У неділю, 25 листопада, в с. Базар Народицького району біля Меморіалу пам’яті Героїв Базару відбудеться віче, молебень та панахида. Окрім цього, в програмі заходу – виступи кобзарів та лірників задля вшанування пам’яті загиблих вояків Армії Української Народної Республіки – учасників ІІ Зимового походу. Початок – об 11:00», - повідомляють організатори.

Крім того, упродовж дня триватиме презентація національно-патріотичної літератури, виставка світлин воїнів учасників бойових дій на сході України та наданих ними експонатів.

Читайте також: Запали свічку: афіша до Дня пам'яті жертв Голодомору

Вшанування Героїв Базару розпочинається у Житомирі сьогодні, 23 листопада. Зокрема, біля пам’ятної дошки Олегу Ольжичу поблизу Свято-Успенського собору пройде мітинг, молебень та вшанування героїв Другого зимового походу армії УНР, історичний диспут «Другий зимовий похід армії УНР – спроба відновлення Української державності» в обласній бібліотеці ім. О.Ольжича, концерт-реквієм у філармонії за участі гуртів «Широкий Лан», «Рутенія», «Хорея козацька», а також показ патріотичних фільмів «Добровольці Божої чоти», «Кіборги. Герої не вмирають», «Генерал та його воїни».

Герої Базару – це 359 полонених вояків похідної групи Армії УНР, які відмовились перейти на службу до Червоної Армії і були розстріляні 21 листопада 1921 року біля с. Базар Житомирської області. Нині там встановлений меморіал Героям Базару.